Raportul secret pe care ASF l-a vrut ingropat: Asiguratorii straini scot banii din tara. Surse RL: Misu Negritoiu s-a opus trimiterii raportului la Guvern si Parlament

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ramase fara concurenta dupa falimentarea fortata a societatilor cu capital romanesc, companiile straine fac legea pe piata asigurarilor auto. Aceasta este una dintre concluziile unui raport oficial al Autoritatii de Supraveghere Financiara consultat de „Romania liberaa”. Surse din piata spun ca documentul nu a fost agreat de presedintele Misu Negritoiu, care a exprimat un vot negativ in sedinta in care aceasta a fost discutat.
Un raport oficial conceput de specialistii din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) arata, negru pe alb, ca piata asigurarilor auto este controlata in prezent de numai cateva companii straine.
Potrivit analizei ASF, preturile politelor de raspundere civila auto (RCA) au crescut substantial in urma falimentarii Astra Asigurari si Carpatica Asig (vezi facsimil), aceasta scumpire fiind folosita de grupurile ramase in piata pentru a plati inclusiv daunele din trecut, dar si pentru a se capitaliza. Asta desi nevoia de capitalizare a fost unul dintre motivele pentru care cele doua societati romanesti au fost trimise in faliment. De asemenea, din raportul Autoritatii de Supraveghere Financiara reiese ca celelalte companii a”au o prezenta simbolica in piata”. Fara sa nominalizeze, raportul face trimitere la companiile concernului austriac Vienna Insurance Group – care detine Asirom si Omniasig, dar si la Allianz Tiriac, fostul concurent al Astra si firma care a beneficiat cel mai mult din falimentul asiguratorului cu capital romanesc.Mai mult, arata specialistii autoritatii, societatile de asigurare care domina piata politelor civile de raspundere auto practica tarife discriminatorii in cazul transportatorilor. Astfel, potrivit informatiilor „Romaniei liberea”, autorii analizei au constatat ca asiguratorii straini au tendinta sa favorizeze un numar mic de operatori de transport din Romania, de regula cei care au relatii importante cu tarile de provenienta ale grupului din care face parte asiguratorul, in detrimentul majoritatii celorlalte companii de transport.
a”Sunt situatii in care anumite firme platesc sub 3.000 de lei pentru RCA. In general, sunt transportatori care fac afaceri importante cu companii din tara de provenienta a asiguratorului. Ca sa poata acoperi pierderile generate de aceste cateva societati avantajate, asiguratorul incarca suplimentar celelalte companii. Asa se ajunge ca unii sa plateasca tarife de 6 ori mai mici decat pretul de baza, iar altii sa dea de patru ori mai mult decat ar justifica daunalitatea”, a declarat un specialist in asigurari.
In documentul consultat de „Romania liberaa” si care a ajuns totusi la parlamentari si Guvern, Autoritatea de Supraveghere Financiara face referire, pentru prima data in istoria sa, la posibile transferuri de bani pe care grupurile straine le realizeaza pentru a evita plata taxelor in Romania. Sectorul asigurari din cadrul autoritatii propune, astfel, efectuarea unor a”verificari comune cu ANAF” pentru a afla daca grupurile straine scot profiturile din Romania. Raportul face trimitere la celebrele preturi de transfer utilizate de mai toate corporatiile pentru a”optimizare fiscala”.
Asiguratorii detin si un instrument extrem de usor de utilizat pentru a transfera profitul, respectiv reasigurarea. Toate grupurile prezente in Romania controleaza si cate o firma de reasigurare, pe care o folosesc mai degraba ca instrument de optimizare interna. Nici VIG Re, nici Uniqa Re, de exemplu, nu sunt nume care sa conteze in piata reasigurarilor, ci sunt doar companii care lucreaza exclusiv cu alte entitati din grupurile proprii.
In 2014, de exemplu, anul in care Astra a fost pusa sub administrare speciala, VIG Re a incasat de la cele doua firme pe care le controleaza in Romania peste 25 milioane de euro, dupa cum au aratat la acea vreme reprezentantii austriecilor. Mai exista si alte metode care, spun surse din piata, ar ajuta grupurile straine sa scoata bani din tara. Una o reprezinta contractele de consultanta sau …

spot_imgspot_img