de Sorina Ionasc Publicat la: 12.01.2015 09:00 Ultima actualizare: 12.01.2015 09:01
Liberalii se pregatesc sa depuna cea de-a treia motiune de cenzura, anuntand ca pe 28 februarie vor pune in dezbatere publica programul lor de guvernare. Statistic insa, nu este chiar atat de usor ca Guvernul Ponta IV, investit cu 377 de voturi luna trecuta, sa fie demis. In momentul de fata, liberalii ar mai avea nevoie de minimum 118 de voturi pentru a pica guvernul, asta in conditiile in care restul partidelor din Parlament, in afara de PSD si PC-PLR, ar vota motiunea de cenzura. Nici macar sefa PMP, Elena Udrea, nu isi anunta sustinerea neconditionata, ea aratandu-se chair sceptica in privinta sanselor ca Guvernul sa fie demis. Pe de alta parte, traseismul este o moda constanta in Legislativ, mai ales atunci cand se pregateste schimbarea puterii, UNPR si PPDD fiind exemple in acest sens. Cum arata configuratia politica in Parlament, vezi intr-un articol Gandul.
La doi ani de la alegerile parlamentare,? alianta de guvernare se bazeaza, in acest moment, pe 317 voturi, doar din partea PSD si PC-PLR, in timp ce grupurile PNL si PDL insumeaza 167 de voturi. PPDD mai are doar 13 deputati si trei senatori (inscrisi ca neafiliati), iar cu sustinerea lor, puterea ar ajunge la sustinerea a 333 de parlamentari. Daca adaugam si grupul minoritatilor, atunci guvernul Ponta IV s-ar putea baza pe 350 de deputati si senatori.
La polul opus, liberalii ar putea conta pe sprijinul UDMR, proaspat iesit de la guvernare, alaturi de care ar strange 193 de voturi, iar cu o eventuala sustinere a neafiliatilor, 221 de voturi. Insuficient insa, pentru ca guvernul poate fi demis, in acest moment, de 285 de parlamentari.
Singura metoda prin care s-ar destabiliza cu adevarat coalitia de guvernare este pierderea celor de la UNPR (48 de parlamentari) sau a celor de la PC si PLR (50 de parlamentari). De altfel, cea mai importanta piatra de la baza guvernarii este partidul lui Gabriel Oprea, format, de altfel, din fosti pesedisti, in 2010.
In prima intrunire din 2015, liberalii au decis ca pana pe 28 februarie sa fie pus in dezbatere publica programul de guvernare, urmand ca in sesiunea parlamentara care incepe la 1 februarie sa se initieze o motiune de cenzura, pentru care este nevoie de 142 de semnaturi.
Pentru a avea succes cu acest demers, co-presedintele PNL, Vasile Blaga, a precizat ca liberalii vor initia discutii cu toate partidele parlamentare, cu exceptia PSD.
Grafic: Gandul
Udrea, sceptica. In ce conditii va sustine PMP motiunea
Daca la ultima motiune de cenzura, liberalii s-au bucurat si de sustinerea PMP, de data aceasta sefa partidului pune conditii. Intr-un interviu la RFI, Udrea a spus ca PMP va vota motiunea doar daca documentul „va contine si punctele de vedere ale PMP”.
„Partidul Miscarea Populara in masura in care o motiune de cenzura ar fi bazata pe argumentele proastei guvernari, pe care noi le avem si le vom expune in permanenta ca partid de Opozitie, singurul ce a ramas, va sustine aceasta motiune. In masura, deci, in care vom regasi acolo reprezentate si punctele noastre de vedere legate de proasta guvernare a PSD-ului”, a declarat ea, la RFI.
In plus, sefa PMP se arata destul de sceptica privind sansele ca Guvernul sa fie demis, punctand faptul ca PSD inca se bucura de o majoritate parlamentare destul de mare.
„Guvernul PSD este destul de solid, are sustinere destul de solida in Parlament. Pe de alta parte, eu nu sunt foarte sigura de sustinerea pe care ar avea-o un alt Guvern din partea domnului Iohannis. Mai degraba, in lumina acestei relatii bune pe care o are cu domnul Victor Ponta, cred ca s-ar merge pe solutia data de doamna Gorghiu ieri, adica un Guvern ceva si cu PNL si cu PSD, un fel de Guvern USL. Nu stiu nici din punct de vedere al sustinerii in Parlament …