Razboaiele electorale din marile orase

Partidele isi stabilesc, in aceasta perioada, candidatii pentru alegerile locale din 5 iunie, prima competitie electorala a anului 2016.
La Iasi, PSD l-a aruncat in cursa pe primarul interimar Mihai Chirica, care a preluat postul dupa ce Gheorghe Nichita, primar intre 2003 si 2015,? a fost suspendat din functie, fiind urmarit penal in doua dosare DNA. Liberalii l-au preferat? pe seful aeroportului din localitate, Marius Bodea, intrat in cursa dupa o recomandare a consilierului prezidential Andrei Muraru. Candidatul PMP va fi deputatul Petru Movila, iar ALDE va miza pe Radu Botez, un om de afaceri apropiat de presedintele filialei, senatorul Varujan Vosganian. PNL l-a desemnat pentru Primaria Cluj-Napoca pe Emil Boc, actualul edil, care va candida pentru al patrulea mandat. Acesta a fost ales prima oara in 2004, apoi reales in iunie 2008, dar nu si-a dus mandatul pana la capat, deoarece a devenit prim-minis?tru al Romaniei.
In 2012, Emil Boc a candidat din nou la Primaria Cluj si a castigat. Acum ii va avea contracandidati, din partea PSD, pe Aurelia Cristea, autoarea legii antifumat, si, din partea Partidului Miscarea Populara, pe Adrian Gurzau, un apropiat al lui Emil Boc, care este in prezent deputat. Dupa ce a fost desemnat candidat, Gurzau s-a remarcat prin declaratii elogioase la adresa lui Emil Boc. Din partea UDMR va candida Horvath Anna, in prezent viceprimar.
Timisoara, candidati?cu controverse
La Timisoara, PNL l-a desemnat candidat pe actualul edil Nicolae Robu, care ocupa functia de primar din 2012, cand a castigat alegerile din partea USL. PSD l-a desemnat pentru acelasi post pe deputatul Florica Birsasteanu, de profesie medic, care in 2014 a ocupat si functia de ma?nager al Spitalului Judetean din Timisoara. Ca independent mai candideaza si fostul viceprimar al Timisoarei Adrian Orza, care a fost, la alegerile din 2012, principalul contracandidat al lui Robu, participand din partea PNTCD.
A obtinut atunci un scor de 23,39%, in timp ce Robu a castigat alegerile cu 49,76%. Perioada in care Orza a ocupat functia de viceprimar a fost una destul de controversata, presa locala dezvaluind ca, sub supervizarea lui, o firma a primit aproximativ 100.000 de euro, in mai multe transe, pentru crearea portalului Primariei Timisoara.
Constanta in era post-Mazare
La Constanta vor avea loc primele alegeri locale dupa anul 2000 in care nu va candida Radu Mazare. Din partea PSD va intra in cursa Decebal Fagadau, acum primar interimar al orasului, dupa demisia fostului edil. Cei doi sunt considerati apropiati, dar, mai nou, Decebal Fagadau incearca sa schimbe aceasta imagine, asa ca a? trimis? o hartie la Inalta Curte in care arata ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *