Recuperarea prejudiciilor: Nu poate sau nu vrea statul?

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

In afara unor critici la adresa DNA, a unui interminabil sir de scuze din partea ANAF si a unei palide incercari de infiintare a unei noi agentii, guvernantii nu au facut nimic in problema confiscarii sumelor decise de instante in dosarele de coruptie.
Subiectul gradului extrem de redus in care statul reuseste sa recupereze prejudiciile din dosarele de coruptie cu decizii definitive ale instantei a fost repus pe tapet tot de procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. „Statul sta pe o gramada de hotarari judecatoresti ramase definitive cu care sunt puse sechestre foarte multe si nu le executaa”, a acuzat aceasta. Este vorba de 310 milioane de euro, suma aferenta anului 2014, la care se vor adauga alte sume pana la finalul anului 2015.
„Avem peste 660 de persoane condamnate doar in acest an, iar judecatorii au dispus si acolo confiscarea unor bunuri si valori. Aceste sume se tot aduna si cred ca trebuie sa existe un moment zero in care statul sa inceapa sa execute aceste sume efectiv si sa incaseze acesti bani la bugetul de stata”, a sustinut Kovesi, in cel mai recent interviu al sau, acordat Digi 24.
ANAF da vina pe instante,?pe firme, pe contribuabili
Mult mai prompti decat atunci cand trebuie sa recupereze prejudiciile din dosarele de coruptie, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (autoritatea care ar trebui sa intoarca la bugetul de stat milioanele de euro stabilite de instante) s-au disculpat invocand noi si noi scuze. Potrivit acestora, in primul rand, prejudiciile s-ar ridica la „doara” 150 milioane de euro, suma din care mai mult de jumatate (53,6%) ar fi oricum nerecuperabila. Apoi, ANAF ar fi depasita, ca resursa umana si materiala, de activitatile de recuperare a arieratelor si altor sume datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale, Fondului de asigurari sociale de sanatate si bugetului asigurarilor pentru somaj.
In plus, se plang reprezentantii ANAF, institutia a primit atributii si in colectarea creantelor rezultate din programele guvernamentale „Prima Casaa” si „Mihail Kogalniceanua” (pentru IMM-uri), dar si din cele de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, respectiv de crestere a performantei energetice a blocurilor de locuinte. Cu alte cuvinte, ANAF este atat de ocupata sa-i „vanezea” pe contribuabilii mici si mijlocii, incat nu mai are cum sa se ocupe si de corupti.
ANAF mai enumera la cauzele gradului mic de recuperare „existenta unei perioade mari de timp intre momentul emiterii unei sentinte penale de catre prima instanta de judecata si momentul ramanerii definitive si executorii a acesteiaa” si comunicarea sentintelor penale definitive „fara a fi insotite de documente din care sa rezulte masurile asiguratoriia”. „Avand in vedere cele de mai sus, este profund incorect ca ANAF, institutie angajata intr-un proces de reforma complex, care are ca principal obiectiv eficientizarea colectarii veniturilor rezultate in urma obligatiilor declarative si de plata, sa fie indicata ca unic responsabil pentru gradul scazut de recuperare a prejudiciilora”, se mai arata in raspunsul Agentiei. Ar merita precizat, totusi, ca „procesul de reforma complexa” invocat a inceput prin 2013, cand a fost infiintata si deja celebra Directie Generala Antifrauda Fiscala (celebra si pentru scandalul de coruptie in care este implicat Romeo Nicolae, sef al directiei pana sa fie pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploiesti).
Mai trebuie amintit ca, in martie, dupa primele declaratii publice ale lui Kovesi pe tema recuperarii prejudiciilor, in apararea ANAF a sarit si premierul Victor Ponta. „Critica nu e la ANAF. Daca ne da instanta hotarari definitive si irevocabile si nu se spune ca sechestrul e o masina care, in loc sa valoreze 100.000 de euro, valoreaza 5.000 de euro, sigur ca noi recuperama”, spunea seful Executivului. In contradictie cu acesta, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, admitea ca „problema este in primul rand la ANAFa”.
Tariceanu vorbeste de parca?nu ar fi seful Senatului
Ca o dovada in plus a faptului ca politicienii doar vorbesc pe subiectul recuperarii prejudiciilor, dar nu sunt cu adevarat interesati de rezolvarea problemei, avem declaratia de sambata, de la Tohanul Nou (judetul Brasov), a lui Calin Popescu Tariceanu, presedinte al Senatului si copresedinte al ALDE: „Luni, vom propune in cadrul coalitiei adoptarea prin Ordonanta de Urgenta a unei agentii pentru recuperarea prejudiciilor din marile dosare de coruptie, dar nu numai, evident peste tot acolo unde s-au inregistrat fie fraude fiscale, fie alte ilegalitatia”.
Doar ca Tariceanu, in calitate de sef al Senatului, ar fi trebuit sa stie ca in mapele senatorilor zace, de luni bune, proiectul de lege pentru …

spot_imgspot_img