Reducerea brusca a dobanzii Fed pune pe jar mapamondul

Reducerea brusca a dobanzii Fed pune pe jar mapamondul

Trei mari publicatii economice internationale, “The Economist”, “Financial Times” si “Wall Street Journal”, si-au exprimat miercuri scepticismul fata de decizia Rezervei Federale americane (Fed) de a reduce dobanda de referinta, considerand ca a fost dictata de panica, transmite AFP.
Fed a decis marti reducerea dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale, la 3,5%, inainte de sedinta de politica monetara programata la sfarsitul acestei luni, ca masura de urgenta pentru sustinerea economiei aflata in pericol de recesiune.
“Este mai mult decat panica in aceasta decizie, adoptata cu mai mult de o saptamana inainte de reuniunea programata de Fed. Pesimismul tot mai mare, legat de situatia economiei americane, ar putea justifica o astfel de masura, dar momentul ales este cel putin ciudat”, a relatat “The Economist”.
Presedintele precedent al Fed, Alan Greenspan, nu a redus niciodata dobanda de referinta cu mai mult de 0,5 puncte procentuale la o singura interventie, se mai arata in articol.
Potrivit “Financial Times”, reducerea drastica a dobanzii este justificata, dar presedintele Fed, Ben Bernanke, a riscat reactionand atat de rapid la declinul abrupt al burselor care a precedat decizia.
“Aceasta reducere de urgenta a dobanzii, decisa cu numai o saptamana inainte de reuniunea programata de Fed, risca sa dea impresia ca Fed a intrat in panica si cedeaza la presiunea pietei”, a adaugat cotidianul, care cere institutiei sa explice de ce nu a putut astepta inca o saptamana.
In opinia “Wall Street Journal”, Fed nu trebuie sa mascheze adevaratele probleme ale economiei americane, iar presedintele Rezervei Federale nu trebuie sa incerce sa linisteasca pietele.
“Bernanke trebuie sa explice clar intregii lumi – Congresului, Wall Street, investitorilor – ca facilitarea creditelor nu reprezinta un elixir magic pentru problemele latente de insolvabilitate a bancilor. Pierderile din sectorul bancar si imobiliar sunt reale si trebuie infruntate”, a avertizat “Wall Street Journal”.
Ceea ce este mai rau in aceasta decizie este ca pare doar un mijloc de calmare a bancilor si a brokerilor, sugerand si o anumita panica din partea Fed, potrivit publicatiei americane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *