Reexaminarea ceruta de Iohannis privind imprumutul acordat Rep. Moldova, respinsa de deputati

Plenul Camerei Deputatilor a decis, miercuri, cu 252 de voturi “pentru” respingerea cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis pe ratificarea acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova. Prin urmare, deputatii au decis adoptarea legii cu amendamente, asemenea raportului dat de Comisia pentru buget. Decizia finala apartine, insa, Senatului, potrivit Agerpres.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila in suma de pana la 150 de milioane de euro din disponibilitatile rezultate din procesul de privatizare, inregistrate in soldul contului curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei. Asistenta financiara rambursabila este acordata Republicii Moldova pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei de stat. Imprumutul se acorda in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani.
Notificarea si respectiv confirmarea indeplinirii masurilor si conditionalitatilor necesare eliberarii transelor mentionate se fac prin schimb de scrisori aprobat prin hotarare de Guvern, se mai arata in raport.
Pe de alta parte, ministrul Economiei de la Chisinau, Octavian Calmic, declara, pe 18 martie, ca spera ca finantarea de 150 milioane de euro pentru R. Moldova din Romania va veni curand, dupa ce Chisinaului i s-a promis ca Bruxellesul va interveni pe langa autoritatile de la Bucuresti. Totodata, potrivit ministrului Economiei de la Chisinau, finantarile din UE pentru Republica Moldova vor fi reluate in a doua parte a anului viitor, noteaza HotNews.ro.

Intr-o conferinta de presa comuna cu premierul moldovean, Pavel Filip, premierul Dacian Ciolos declara, pe 26 ianuarie, ca Guvernul Romaniei este gata sa sprijine parcursul european si programul de reforma al Executivului de la Chisinau, dar puncta ca Republica Moldova trebuie sa vina cu cateva masuri care sa arate vointa de reforma.Ciolos a insistat de mai multe ori, in timpul declaratiei de dupa intalnirea cu omologul sau de peste Prut, ca banii vor ajunge la Chisinau doar dupa masuri concrete de reforma.
“Am avut astazi o discutie detaliata, amanuntita, cu domnul prim-ministru Filip si cu membri ai Guvernului Republicii Moldova. Aceasta vizita a contribuit la o mai buna intelegere a situatiei dificile prin care trece Republica Moldova. Ne-am permis sa intelegem mai bine si ceea ce se intampla la Chisinau, dar si care este pozitia guvernului legat de aceasta situatie. Cetatenii din Republica Moldova au, de la autoritatile de la Chisinau, asteptari foarte clare, multe nemultumiri, care sunt justificate, si credibilitatea majoritatii parlamentare care sustine guvernul actual …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *