Referendum Turcia. Trei morti intr-un incident de langa o sectie de votare, la Diyarbakir

Turcii sunt chemati duminica la urne, pentru a se pronunta cu prvire la modificare Constitutiei, care i-ar conferit puteri discretionare presedintelui Recep Tayyp Erdogan, inclusiv preluarea functiei de prim-ministru. In acest context, tensiunile au ajuns la cote maxime si s-au consemnat o serie de incidente pe parcursul zilei. Cele mai grave au fost semnalate in estul tarii, in provincia Diyarbakir. Cel putin trei persoane au murit in urma unei batai sangeroase care a avut loc in apropierea unei sectii de votare. Presa turca scrie ca bataia a avut loc intre doua familii, iar diveregentele politice sunt cele care au stat la originea dramei.
55,3 milioane de cetateni turci sunt invitati sa voteze, in cele 167.140 de birouri de vot deschise pe tot cuprinsul tarii. Oamenii au putut vota de la ora 07.00 la 16.00 in estul Turciei si intre orele 08.00 si 17.00 in restul tarii. 461 de sectii de votare au fost deschise in inchisori, in timp ce turcii din strainatate au votat inr-un scrutin anticipat.
Schimbarile prevazute in initiativa de modificare a Constitutiei turce sunt urmatoarele:-Functia de prim-ministru este suprimata si prerogativele acesteia vor fi transferate presedintelui, care astfel va prelua si conducerea executivului. Presedintele va fi cel care va numi ministrii si alti functionari de rang inalt, fara sa fie obligat sa obtina aprobarea Marii Adunari Nationale (parlamentul) si nici sa se consulte cu acesta. De asemenea, va fi eliminata posibilitatea demiterii ministrilor printr-o motiune de cenzura.-Presedintele va putea sa exercite puterea executiva fara sa tina cont de parlament, prin emiterea de decrete cu forta de lege, dar care ulterior vor putea fi revizuite sau abrogate de catre legislativ. Seful statului va putea, la fel ca in prezent, sa blocheze legile emise de parlament, dar pentru ca Marea Adunare Nationala sa poata elimina acest veto va fi nevoie de majoritatea simpla a intregului legislativ si nu de majoritatea simpla a deputatilor prezenti, cum se intampla in prezent.-Seful statului ii va numi pe 4 din cei 13 membri ai Consiliului Superior al Judecatorilor si Procurorilor, precum si pe ministrul justitiei si pe secretarul sau de stat, care fac si ei parte din acest organism insarcinat cu numirea judecatorilor si procurorilor, in timp ce parlamentul va numi 7 membri. In prezent aceasta structura are 22 de membri, dintre care 11 sunt numiti chiar de judecatori si procurori si 4 de presedinte.-Rectorii universitatilor vor fi de asemenea numiti de presedinte.-Presedintele va putea fi membru al unui partid politic. Constitutia care este acum in vigoare nu permite acest lucru, astfel ca odata cu investirea in functie, in anul 2014, Erdogan a fost nevoit sa demisioneze din formatiunea AKP.-Va fi creat un post de vicepresedinte, care sa fie un reprezentant al sefului statului si la nevoie sa-l inlocuiasca. Dar acest al doilea om in stat nu va mai fi presedintele Marii Adunari Nationale, cum prevede actuala Constitutie. In plus, presedintele va putea decide cati vicepresedinti va avea si el ii va numi fara ca parlamentul sa intervina in alegerea respectivelor persoane.-Interpelarile parlamentare vor putea fi adresate doar in scris unui ministru sau vicepresedintelui.-Parlamentul si presedintele tarii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *