REFERENDUM. 98,9% dintre gagauzi vor independenta regiunii fata de R. Moldova

O proportie de 98,9% dintre participantii la referendumurile de duminica s-au pronuntat pentru independenta regiiunii, iar 98,4% sustin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamala rusa, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Gagauzia, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica de luni.
Potrivit publicatiei moldovene, care afirma ca rezultatele anuntate sunt finale, 98,9% dintre participantii la referendumurile de duminica s-au pronuntat pentru independenta regiunii autonome Gagauzia fata de Republica Moldova, iar sunt 1,1% impotriva.
e asemenea, pentru o orientare a Republicii Moldova catre Uniunea Europeana (UE) s-au pronuntat 2,27% dintre participantii la plebiscit, in timp ce 97,22% i se opun.
In schimb, o aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamala Rusia, Belarus, Kazahstan este sustinuta de 98,47% dintre participantii la referendum, 1,52% sunt impotriva acesteia, iar restul sunt indecisi.
In total, la urne s-au prezentat 70.777 de persoane, cea mai importanta rata de participare inregistrata in regiune. In capitala regiunii, Comrat, prezenta a fost de 68,22%, iar la Vulcanesti de 61,31%, potrivit publicatiei moldovene.
Premierul moldovean Iurie Leanca a declarat anterior, ca o prima reactie, ca referendumurile din Gagauzia reprezinta o “sfidare a legii”, cu “elemente de tentativa de a stimula procesele separatiste” in Republica Moldova. El a mai spus ca Guvernul de la Chisinau a tras propriile concluzii cu privire la situatia din Gagauzia si a asigurat ca va incerca sa imbunatateasca dialogul cu autoritatile locale si sa explice mai bine politicile centrale.
Duminica, locuitorii din Gagauzia au participat la doua referendumuri. Unul dintre ele are caracter consultativ si are ca scop sa afle atitudinea cetatenilor fata de orientarea proeuropeana sau prorusa a Republicii Moldova. Al doilea referendum este unul legislativ si are ca scop sa obtina aprobarea locuitorilor regiunii in legatura cu dreptul Gagauziei la autodeterminare in cazul in care Republica Moldova si-ar pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost declarat ilegale de instanta de la Comrat si sunt considerate ilegale de catre autoritatile de la Chisinau.
Premierul R. Moldova: Referendumurile, o sfidare a legii
Premierul moldovean Iurie Leanca a declarat, luni, ca o prima reactie, ca referendumurile din Gagauzia reprezinta o “sfidare a legii”, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *