REFERENDUM. Peste opt milioane de greci decid daca Atena ramane in zona euro. Ce i-a indemnat Tsipras pe oameni

UPDATE 12.57: Ministrul de Finante al Greciei, Yanis Varoufakis, a votat, duminica, la periferia Atenei. El a vorbit despre “esecurile enorme ale Eurogrupului au generat ultimatumuri la care poporul grec nu a putut raspunde”.
Citeste si: Yanis Varoufakis a votat la Atena, denuntand “esecurile” provocate de Eurogrup
UPDATE 12.00: Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a votat, duminica dimineata, si i-a indemnat pe greci sa isi ia “destinul” in propriile maini, informeaza site-ul cotidianului Ekathimerini, citat de Mediafax.
“Nimeni nu poate ignora mesajul de hotarare al unui popor care isi ia destinul in propriile maini”, a declarat Tsipras, dupa ce a votat la o sectie din Atena.
Potrivit unor surse citate de BBC News online, Tsipras a intrat in sectia de votare pe o usa secundara, separat de oamenii de rand.
—–
Sectiile de votare s-au deschis, duminica dimineata, in Grecia, in cadrul referendumului care ar putea fi esential pentru ramanerea tarii in zona euro, potrivit Mediafax.
Peste opt milioane de greci sunt chemati la urne pentru a se pronunta clar in favoarea sau impotriva conditiilor propuse de creditorii internationali pentru continuarea programului de asistenta financiara.
Citeste si: Surse: UE ar fi incercat sa blocheze raportul FMI. Care ar fi fost motivul
Plebiscitul a inceput la ora 7.00 (7.00, ora Romaniei) si va se incheia la ora 19.00 (19.00, ora Romaniei), primele rezultate fiind asteptate dupa ora 21.00.
Ultimele sondaje de opinie, realizate vineri, arata ca 44,8 la suta dintre greci sunt favorabili continuarii masurilor de austeritate, in timp ce 43,4 se pronunta impotriva. Alti 11,8 la suta dintre alagatori sunt nehotarati.
Citeste si: Analiza AFP: Care sunt optiunile Greciei dupa referendum
Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.
Citeste si: Yanis Varoufakis acuza creditorii Greciei de “terorism”
Ministrul elen al Finantelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea conditiilor creditorilor, acuzand de “terorism” Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Grecia are o datorie totala de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *