REPORTAJ in oraselul Hackerville din Romania, unde se castiga 100.000 dolari pe saptamana

Pentru turisti, Ramnicu Valcea este un oras linistit, cu multa verdeata. Aflat la marginea Carpatilor, in centrul Romaniei, nimeni nu banuieste secretul acestui oras, ingropat in cartierul muncitoresc Ostroveni: reteaua de hackeri din zona a speriat toata planeta, scrie Le Monde intr-un material preluat de Incont.ro.
Trebuie sa parasesti bulevardul principal, care taie orasul in doua si sa mergi pe strazile inguste cu case construite in perioada comunista ca sa-ti dai seama ca ceva este in neregula in acest oras cu o populatie de aproximativ 100.000 de locuitori.
Langa cladirile sarcacioase, ridicate in timpul dictaturii comuniste, sunt parcate numai masini scumpe. Pe langa masinile de ultima generatie, tinerii de 20-30 de ani isi afiseaza bunastarea care contrasteaza cu imprejurimile saracacioase. Bine ati venit pe taramul hackerilor!
Ramnicu Valcea, cu cartierul sau Ostroveni, este recunoscut sub numele Hackerville, pentru ca este capitala furturilor online. Clientii care fac cumparaturi online din toata tarile – francezi, britanici, germani, italieni, dar mai ales americani, au fost inselati de hackerii romani. Potrivit Politiei Romane, 80% dintre victime provin din SUA.
In Ostroveni, toata lumea stie ce se intampla, dar codul tacerii functioneaza foarte bine. Unul dintre hackeri a fost de acord sa vorbeasca cu jurnalistii Le Monde despre afacerea sa, atata timp cat ramane anonim.
“Este mai usor cu americanii pentru ca isi cumpara inclusiv painea online, sunt obisnuiti sa faca totul pe internet”, a declarat tanarul. El sustine ca da patru sau cinci lovituri pe saptamana si in final ramane cu cateva zeci sau cateva sute de mii de dolari.
“Traim intr-o lume mare, plina de idioti, care sunt gata sa faca totul online. Noi vindem produse fictive, clonam alte site-uri si furam datele cartilor de credit. In Europa, pentru a pune mana pe bani, folosim asa-numitelesau, care redirectioneaza banii trimisi intr-un anumit cont. Ei pastreaza 30% din bani si restul ni-i trimit noua prin Western Union”, explica hackerul.
Si judecand dupa numarul tranzactiilor facute prin Western Union in Ramnicu Valcea, afacerea pare sa fie infloritoare, comenteaza jurnalistii Le Monde. Mai multe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *