Reprezentantul SUA la Bucuresti: Ne angajam sa aparam Romania

“Suntem foarte ingrijorati de derularea evenimentelor din Crimeea, de miscarile agresive ale Rusiei si de lipsa de respect fata de suvernaitatea Ucrainei. Ne gandim la o gama larga de masuri pentru a consolida increderea in randul aliatilor nostri”, a precizat Duane Butcher, rugat sa comenteze declaratia ministrul de Externe, Titus Corlatean, care a cerut “o deplasare catre est a capacitatilor militare ale NATO”.
“Este important ca Romania sa inteleaga ca pentru noi Articolul 5 este sacrosanct, pentru America si pentru restul Aliantei. Ne angajam sa aparam Romania”, a mai spus Butcher.
In ceea ce priveste numirea unui ambasador american la Bucuresti, insarcinatul cu afaceri a spus ca este “un job foarte important si trebuie sa avem un proces foarte minutios de alegere a unui ambasador”.
Romania, “foarte ingrijorata” de evolutia situatiei in Ucraina, cu care se invecineaza, asteapta de la NATO o reorganizare a capacitatilor sale militare catre Europa de Est, a declarat joi pentru AFP ministrul roman de Externe Titus Corlatean.
“Romania, in calitate de frontiera estica a Uniunii Europene si a NATO, se afla in prima linie si noi suntem extrem de preocupati si ingrijorati de evolutia situatiei in Ucraina, care are implicatii serioase asupra securitatii internationale”, a insistat ministrul in cadrul unui interviu.
Romania, fosta membra a blocului comunist si devenita membra NATO in urma cu zece ani, “are asteptari concrete de reorganizare si deplasare catre est a capacitatilor militare ale NATO (…) la fel ca in domeniile maritim, aerian si terestru”, a adaugat el.
O reorganizare cu atat mai necesara cu cat Romania va gazdui incepand din 2015 scutul antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice, un dispozitiv care nemultumeste profund Moscova.
Ministrul nu a vrut sa dezvaluie ce reorganizari concrete sunt discutate in prezent, dar s-a bucurat de sosirea avioanelor americane F-16 care efectueaza in acest moment exercitii cu armata romana.
“Spatiul Marii Negre trebuie sa fie pe primul loc in prioritatilor NATO si UE”, potrivit lui Corlatean.
Dupa “anexarea” Crimeei de catre Rusia, “o incalcare evidenta a dreptului international”, pozitia UE si NATO “trebuie sa fie foarte ferma pentru a opri orice eventual risc de contagiune (cu scenariul Crimeei, n.red.) catre Odessa (sudul Ucrainei) sau catre Transnistria”, a insistat ministrul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *