Republica Moldova mizeaza pe ajutorul Romaniei, in cazul in care Rusia va opri gazele

Publicat la: 13.04.2014 16:22 Ultima actualizare: 13.04.2014 16:23

Guvernul de la Chisinau spera ca Uniunea Europeana va ajuta Republica Moldova daca Rusia va intrerupe tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, conform ministrului moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty.

Guvernul de la Chisinau spera ca Uniunea Europeana va ajuta Republica Moldova daca Rusia va intrerupe tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, conform ministrului moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty.
“Speram ca lucrurile nu vor merge atat de departe, dar, daca se va ajunge la oprirea gazelor, speram ca partenerii din cadrul UE ne vor ajuta”, a spus Valeriu Lazar.

Potrivit ministrului Economiei, Republica Moldova ar putea primi gaze din Romania sau din zacaminte de pe teritoriul Ucrainei.
Uniunea Europeana a indemnat Rusia sa respecte angajamentele privind furnizarea gazelor. “Uniunea Europeana este un client bun. Achizitioneaza 70% din exporturile ruse de energie”, a declarat Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatorul de cuvant al Executivului de la Bruxelles. “Asteptam ca furnizorii sa respecte angajamentele si este in interesul tuturor ca energia sa nu fie utilizata ca instrument politic”, a subliniat oficialul CE.
Presedintele Vladimir Putin a dat asigurari ca Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev. “Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzituilui gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Putin. Vladimir Putin a trimis liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si R.Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene. “In ultimele luni, economia Ucrainei a fost in scadere. Sectoarele industriei si constructiilor au fost in declin vertiginos. Deficitul bugetar este in crestere”, a declarat Putin in scrisoarea trimisa liderilor din Romania, R.Moldova, Turcia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Cehia, Polonia, Franta, Germania, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Grecia, Serbia, Bulgaria, Austria si Italia. “Economia Ucrainei se indreapta spre incapacitate de plati, spre oprirea productiei si somaj masiv”, a continuat presedintele Rusiei, cerand consultari urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *