Retelele subterane care-ti fac rost de o casa de la stat. TREI SMECHERII prin care chiriasii de lux isi pastreaza locuintele. EXCLUSIV

de Anca SIMINA Publicat la: 06.03.2013 20:10 Ultima actualizare: 06.03.2013 20:55

Vila Dante. Foto: Gabriel Petrescu // Mediafax

Pe langa demnitari, in locuintele aflate in patrimoniul RA-APPS, stau de mai multi ani o serie de chiriasi pastrati sub toate guvernarile. Supravietuitorii schimbarilor de putere si-au insusit in timp cateva metode pentru a nu pleca din case:
1. inchirierea prin intermediul unor fundatii pentru perioadele in care nu mai sunt demnitari,

2. ingnorarea somatiilor de evacuare primite de la RA-APPS,
3. permutarile in functii publice inferioare.
La acestea, Guvernul adauga si o a patra metoda, prin explicatiile oferite in cazul fostului judecator suprem Traian Gherasim: un articol de lege speciala ii poate face pe magistratii pe care pensia ii prinde la RA-APPS chiriasi pe viata la stat.
Dupa identificarea celor 28 de erori din lista chiriasilor prezentata de Victor Ponta, gandul detaliaza metodele prin care locatarii de la stat isi asigura continuitatea indiferent de partidul aflat la guvernare.
a?? Premierul Victor ponta a anuntat luni ca “in cursul lunii martie” intentioneaza sa reduca lista chiriasiulor la ministri si sa scoata la vanzare restul de 900 de imobile ale RA-APPS. Pana in acest moment nu afost facut insa niciun demers concret.
Prima metoda: fundatia. “Cand n-am mai avut functie, am inchiriat prin fundatie”
Ambasadorul Gheorghe Dinica, aflat de cateva luni pe lista de consilieri la cabinetul ministrului de Externe Titus Corlatean, a fost seful Protocolului National in timpul cabinetului Adrian Nastase. Atunci a primit si apartamentul RA-APPS de patru camere si una de serviciu. In total 209 metri patrati contra unei chirii care se ridica in prezent la 578 de lei pe luna, de la 554 de lei cat era in 2009.
Schimbarea de putere din 2004 l-a transferat pe Gheorghe Dinica la Camera Deputatilor, unde a fost instalat director al Directiei de Protocol sub Bogdan Olteanu (PNL) si Roberta Anastase (PDL) pana in 2009 cand guvernul Boc a introdus regula “pensia sau salariul” pentru cei a caror pensie depasea 2000 de lei lunar. La acel moment, declaratiile de avere arata ca Gheorghe Dinica avea salariul anual de 28.000 de lei si o pensie de 27.600 de lei pe an. A ales pensia.
In iunie s-a intors insa la Guvern. “Activez din nou din 15 iunie 2012. Sunt consilier al ministrului Titus Corlatean”, a explicat ambasaadorul pentru gandul. Chiar daca “chiria e enorma”, caci “camerele sunt prea mari”, spune Gheorghe Dinica, a preferat sa ramana in casa de la RA-APPS: “In casa stau de zece ani. Chiria e enorma. Au fost perioade cand am platit si cate 60 de milioane pe luna. Dar nu pot sa ma mai mut, am sotia bolnava si ar fi dificil”.
Mai bine de doi ani din cei zece, admite conilierul ministrului de Externe, nu a avut insa nicio functie care sa ii confere dreptul la casa de serviciu. Cum a pastrat-o totusi? “A fost, intr-adevar, o perioada in care am fost pensionat, fara a avea o functie publica. Atunci am facut un contract prin fundatie”, explica Gheorghe Dinica.
Daniela Andreescu, instalata de PDL Secretar General al Guvernului in perioada in care apartamentul in care sta Georghe Dinica a fost transferat pe numele unei fundatii, dezvolta si metoda pas cu pas. “In mod normal, daca nu mai esti in functie, trebuie sa eliberezi locuinta in 30 de zile. Dar daca exista o solicitare ca o solicitare pentru o fundatie, de a inchiria un anumit spatiu care este liber la un moment dat, asta e cu totul altceva. Legea o permite”, spune Andreescu.

Daniela Andreescu, fost secretar General al Guvernului. Foto: Catalina Filip // Mediafax
Cheia succesului o reprezinta, practic, informatiile din interior si sincronizarea. Cand isi pierde dreptul la casa, chiriasul o elibereaza, dar numai in acte. In paralel, face o solicitare in numele unei fundatii pentru exact acelasi spatiu a carui eliberare nu este facuta publica in niciun fel de RA-APPS, nici pe site, nici in alta forma, pentru a fi cerut, eventual, de un concurent. Semnatura o da Secretarul General la propunerea presedintelui RA-APPS, iar cererea nu mai trebuie sa treaca prin Consiliul de Administratie al Regiei. “Spre deosebire de societatile comerciale, fundatiile si societatile de presa nu merg pe un ordin al CA, in care sunt stabilite chirii foarte mari pentru cei care depasesc mandatul. Asa, e chiria mai mica. Nu foarte mica, undeva la vreo 4-6 euro pe metrul patrat”, explica Andreescu.
Metoda a doua: “pur si simplu”. Fostii demnitari ignora somatiile, fara consecinte legale
Cum raspunde un chirias in proces de evacuare intrebat daca mai sta in casa RA-APPS? Inchide telefonul. Apoi ignora restul apelurilor. Este reteta lui Daniel Povirnaru, fost consilier in Ministerul Finantelor, intrat in guvern si in locuinta de la RA-APPS in 2010 pe mana fostului ministru PDL Gheorghe Ialomitianu. Tot de PDL a fost instalat in AGA CEC Bank si la Loteria Romana si la un pas de a intra la conducerea Fondului Proprietatea de unde i-a fost insa retrasa candidatura.
In ciuda amenintarii cu evacuarea a RA-APPS, Povirnaru a ales, practic, sa ramana in apartamentul de trei camere, cu o chirie convenabila: 147.37 de Euro si 453.31 lei. Daca in Bucuresti pastreaza fosta locuinta de serviciu, la Brasov, Povirnaru inchiriaza spatii de birouri intr-o zona centrala prin firma Barsa Comal la care este actionar si administrator. Potrivit unei declaratii de avere din 2010, este si titularul unui certificat de revolutionar, care ii aduce un ajutor de 24.000 de lei pe an.
Samuel Calota a ajuns in Guvern prin pixul lui Emil Boc si in casa RA-APPS prin concursul subalternilor sai de la Secretariatul General al Guvernului si de la RA-APPS. Asa a primit, PDL-istul de Teleorman, numit la acea vreme vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor dupa ce fusese manager de spital, o casa de cinci camere si una de serviciu, nu mai putin de 215 metri patrati. Pe 12 septembrie 2011 pleca din functie, nu si din casa, chiar daca chiria i-a fost majorata la 745 de euro si 600 de lei.
Contactat de gandul pentru a preciza daca mai este chirias al RA-APPS, Samuel Calota, pe care alegerile parlamentare l-au prins sef de campanie PP-DD, a ramas contrariat: “Dar ce? Dumneavoastra sunteti institutie a statului sa actualizati informatiile?” La intrebarea despre planurile de eliberare a locuintei, a inchis. Politicos: “La revedere, saru” mana”.

Samuel Calota
“Pur si simplu” a ramas in locuinta RA-APPS in cei trei ani in care nu a avut o functie de demnitate publica si Bogdan Mihai Chetreanu, fost membru al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si actual consilier al vicepresedintelui CNVM, dupa ce locul sau in Comisie a fost luat de Gheorghe Albu (PDL). Fost consilier al PRM-istului Lucian Bolcas, si ex-presedinte al organizatiei de tineret a PRM; Bogdan Chetreanu apare printre chiriasii RA-APPS de cand era consilier de concurenta cu rang de subsecretar de stat. Din 2003 pana in 2006, cand a intrat in CNVM, a ramas insa fara acoperire legala pentru apartamentul de serviciu de 70 de metri patrati pentru care in 2009, de exemplu, platea 185 de lei, iar acum are o chirie cu 7 lei mai mare. Intrebat de gandul cum a stat intre 2003 si 2006, Chetreanu a raspuns direct: “Pur si simplu”. Avocat de profesie a dat RA-APPS in judecata, pana la finalizarea procesului obtinand deja o alta functie care sa il faca chirias de drept.
Reteta somatiei ignorate da rezultate. “N-au ramas in apartamente cei care erau in prim- plan. Au facut-o secretarii de stat sau cei din randurile doi-trei. Intr-adevar, apartamentele sunt generoase, dar foarte scumpe. E in avantajul RA-APPS sa fie locuite de o persoana care nu este demnitar. Din 2008, o persoana care sta si nu are dreptul plateste chiria si de zece ori. Dar asta daca o plateste. Ca cei mai multi dau RA-APPS in judecata si nici nu platesc. Sunt trei intante, un proces dureaza cinci-sase ani daca ai un avocat bun”, sustine fostul SGG, Daniela Andreescu.
Succesorul sau la SGG Deszi Attila este insa ferm: “Este vorba de un abuz fara discutie. Acesti chiriasi, (care in ultimii ani au incheiat contracte prin notariat, n.r) au contracte cu titlu executoriu. Pot fi scosi imediat in aplauze”.
Metoda a treia: traseismul in functii si relatiile politice. Cine o aplica
O alta metoda sigura este conservarea unei pozitii publice – mai mult sau mai putin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *