Retragerea Greciei din zona euro, scenarii posibile dupa alegeri.

Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia si zona euro dupa alegerile cruciale de duminica, care ar putea influenta viitorul tarii, merg de la cele mai negre si pana la unele mai putin defavorabile, relateaza AFP, care prezinta succint patru astfel de posibilitati.
– Abandonarea euro
Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate daca partidul stangii radicale Syriza castiga majoritatea in alegerile de duminica. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul sau Alexis Tsipras vrea sa revina asupra acestui plan, obtinut in schimbul unui ajutor financiar, potrivit Mediafax.
In cazul in care preia conducerea Greciei, el si-a acordat zece zile sa finalizeze aceste negocieri. Insa europenii nu ii dau ascultare. In opinia lor, daca Grecia nu isi respecta angajamentele, nu va mai primi un cent si va trebui sa se retraga din zona euro.
Potrivit unor oficiali informati, liderii Uniunii Monetare au analizat posibilitatea ca Guvernul grec sa emita titluri de recunoastere a datoriei, in cazul in care devine incapabil sa mai plateasca salarii, astepatndu-se la o posibila revenire la drahma. “Nu inseamna ca ne indreptam spre acest scenariu”, a subliniat, insa, una dintre aceste surse.
– Neaplicarea planului de austeritate, dar mentinerea in zona euro
Un Guvern impotriva austeritatii s-ar putea forma in Grecia, care sa decida totodata sa ramana in zona euro, asa cum doreste majoritatea populatiei.
Acest lucru ar risca sa conduca foarte repede la un impas: creditorii Atenei (UE si FMI) ar inchide robinetul imprumuturilor, antrenand rapid un default grec. Acest lucru ar pune bancile grecesti si europene in mare dificultate, cu un risc de propagare la alte tari fragile din zona euro, ca Spania, iar pe termen lung la o implozie a zonei euro-insasi.
– Relaxarea planului de austeritate
Noile autoritati grecesti, in cazul in care se angajeaza sa respecte acordul, ar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *