Reusita pentru Romania: Aur si premiul special din Hong Kong pentru Corneliu Birtok-Baneasa la Salonul de Inventii Geneva

Inginerul auto Corneliu Birtok-Baneasa a reusit sa castige medalia de aur si premiul delegatiei din Hong Kong la Salonul International de Inventii de la Geneva cu un dispozitiv de transfer al aerului care reduce consumul de carburant cu peste 5% la camioane si autobuze, in conditii de trafic,?informeaza?Agerpres.
“Am fost jurizat de patru membri ai unui juriu international, specialisti in industria auto. Acestia au apreciat aplicabilitatea inventiei mele, in special eficienta in cazul autobuzelor, unde viteza de deplasare este redusa si sunt multe opriri. Cu toate acestea, dispozitivul dinamic de transfer al aerului (DDTA) isi pastreaza eficienta, iar consumul de carburant se reduce cu pana la 7%”, a declarat sambata,?inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa, aflat inca la Geneva.
Inventia inginerului din Deva a fost testata de acesta timp de trei ani, pe camioanele unei firme din Deva. Probele practice au aratat o reducere a consumului de carburant cu 5-7% si o crestere a puterii motorului cu 4%, in conditii de trafic normal. Rezultatele au fost confirmate si in conditii de laborator, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara.
“Dispozitivul este testat acum si pe autobuzele companiei de transport local din municipiul Alba-Iulia, iar rezultatele sunt foarte bune”, a adaugat Corneliu Birtok-Baneasa.
Potrivit inventatorului, dispozitivul pe care l-a creat a intrat in atentia Asociatiei Romane pentru Transport Rutier International (ARTRI), care ar putea fi interesata sa promoveze inventia pe camioanele sale. Un calcul efectuat de inginerul auto, inainte de a pleca la Geneva, arata ca la o firma de transport in care masinile pot parcurge chiar si un milion de kilometri pe an reducerea de carburant rezultata prin aplicarea inventiei ar putea duce la scaderi semnificative ale costurilor.
“Ganditi-va la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezulta o economie substantiala, deloc de neglijat in conditiile si la preturile actuale ale carburantilor”, explica inginerul auto.
De altfel, ARTRI l-a sprijinit pe Corneliu Birtok-Baneasa sa participe la Salonul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *