Roma: La dolce vitaa?? per sempre!

Pe combinatia “fatalaa” dintre antic si modern, dintre turismul de masa si adevarata savoare a expresiei “la dolce vitaa” se bazeaza si micul experiment pe care vi-l propun in aceasta pagina: o altfel de incursiune in “Orasul eterna”.
Roma este unul dintre orasele cu cele mai multe obiective turistice din lume si nu este suficienta o singura calatorie pentru a le cuprinde pe toate. Cu toate acestea sunt cateva pe care trebuie neaparat sa le vedeti in primele zile de calatorie. Va propun un tur de forta de doua-trei zile, in care sa puteti vizita cam toate obiectivele mari. Sunt cateva obiective la care cozile par a va spune “nu are rost sa asteptati”. Cu toate acestea, treziti-va mai de dimineata, ca atunci cand trebuie ca la ora 9 sa fiti la birou, doar ca in acest caz ora 8 este mai indicata! Este devreme, dar veti fi surprinsi cat de multi turisti sunt pe strazi la aceasta ora (mai ales din martie pana prin noiembrie!).?
Prima oprire: Sfantul Scaun!
Prima oprire, leaganul religiei catolice, Vaticanul sau, ca sa fiu mai precis, Bazilica Sfantul Pe-tru (Basilica di San Pietro in Vaticano). Piata Sfantul Petru (Piazza San Pietro) a fost modificata? in perioada 1656-1676 sub bagheta arhitectului Gian Lorenzo Bernini la cererea expresa a Papei Alexander al VII-lea. Acesta din urma isi dorea foarte mult ca suprafata pietei sa fie mai mare pentru a permite unui numar mai mare de credinciosi sa asiste la discursurile Papei, iar arhitectul a propus o piata colosala cu o latime de 240 metri si lunga de 196 metri. In aceeasi perioada au fost construite si cele doua “arcuri” formate din mai multe randuri de coloane ce strajuiesc piata in partea stanga si in partea dreapta. Bazilica a fost gandita aproape in intregime de Michelangelo si este dominata la exterior de statuile Mantuitorului a Sfantului Ioan Botezatorul si ale celor? 11 Apostoli, statuia Sfantului Petru, cel de-al 12-lea Apostol gasindu-se in interior.
O data ce intrati in Bazilica o sa va treaca un fior pe sira spinarii, fiind una dintre cele mai impunatoare constructii de cult din cate ati vazut. In primul rand va vor impresiona maretia spatiului, enorma distanta de jos pana la arcade, spatiul des-chis din centrul Bazilicii, iar in al doilea rand o serie de elemente precum cele 39 de statui ale unor sfinti – fiecare inteme-ietor al unui ordin religios – si un exceptional baldachin aflat in mijlocul altarului principal al Papilor, situat chiar sub imensa cupola a Bazilicii. Cupola trebuie si ea vizitata, dar trebuie sa va pregatiti de o ascensiune destul de lunga – 320 de trepte – si destul de anevoioasa datorita distantei foarte mici dintre peretii care strajuiesc treptele. La final va asteapta doua privelisti impresionante: altarul vazut de sus si Roma vazuta de la inaltime. (Bazilica Sfantul Petru: program octombrie – martie 7:00 – 18:00, vizitarea nu presupune costuri; Cupola 08:00 – 16:45, 7 euro cu liftul, 6 euro traseul pe scari)
Va fi trecut de ora 13:00 cand veti relua drumul Cupolei, de data aceasta spre iesire. Daca mai aveti puterea, dupa ce veti servi un pranz usor (recomandat mai ales daca ati avut parte de un mic dejun copios la hotel!), puteti vizita alte obiective, mergand usor, la pas.
La pas spre Castel Sant”Angelo si Piazza Navona
Iesiti din Piata Sfantul Petru prin deschiderea din partea opusa intrarii in Bazilica si veti da in Via della Conciliazione (comandata de Musollini pentru a spori maretia locului) pe care continuati sa mergeti pana ajungeti aproape de raul Ti-bru, cotiti la stanga si in cativa metri veti ajunge la Castelul Sant”Angelo. Initial un mausoleu destinat Imparatului Hadrian, transformat sute de ani mai tarziu intr-o fortareata cu scopul de a tine popoarele germanice invadatoare la distanta si transformata in resedinta de refugiu a Papilor in jurul anului 1200. Denumirea dateaza din secolul al VI-lea, cand Roma era devastata de o epidemie de ciuma. Se spune ca in acele timpuri Papa Grigore I cel Mare a avut o viziune cu un inger pogorandu-se peste castel in timp ce isi agita sabia, viziune care a fost interpretata ca anuntand sfarsitul epidemiei. Acesta este motivul pentru care astazi castelul este strajuit de o statuie reprezentandu-l pe arhanghelul Mihail. Astazi veti putea vizita muzeul amenajat in interior, muzeu care prezinta toata istoria zbuciumata a castelului. Cei care vor sa viziteze castelul trebuie sa vina intr-o alta zi, acesta fiind deschis intre ora 9:00 si 14:00 in perioada octombrie-martie. (Castel Sant”Angelo: 10 euro intreg, 5 euro redus)
Continuati-va apoi calatoria pe Podul Sant”Angelo (milioane de oameni l-au traversat in cei peste 2000 de ani de cand a fost construit) si mergeti pe Via di Panico, Via dei Coronari (a doua la stanga), apoi continuati pe Vicolo di Febo, ajungeti in piata Largo di Febo, apoi stanga pe Via dei Lorenesi si continuati pana ajungeti intr-o alta piata – parca mult mai aglomerata decat cea de unde ati inceput acest traseu – Piata Navona denumita de unii “sufrageria neoficiala a Romei” – locul unde toata lumea se intalneste cu toata lumea. Construita pe amplasamentul Stadionului lui Domitian (realizat in secolul I d.Hr. si destinat curselor de cai). In opinia unor arhitecti contemporani, piata pastreaza forma spatiului deschis a stadionului de altadata, tribunele fiind inlocuite de casele existente de jur-imprejur.?
Zboruri
De la 20 de euro de persoana
TAROM si ALITALIA? – Compania romaneasca opereaza patru zbo-ruri pe saptamana intre Bucuresti si Roma cu preturi care pornesc de la 79 euro/persoana pentru un zbor dus-intors (toate taxele incluse si un bagaj de cala de 23kg inclus, de asemenea). Italienii opereaza pana la doua zboruri pe zi (tarife de la 79 euro/persoana doar cu bagaj de mana sau 109 euro cu bagaj de cala inclus) si ofera cel mai bun orar de zbor pe aceasta cursa – plecare dimineata devreme si retur seara tarziu, fiind astfel o alegere buna pentru un city break!
LOW COST – Pe segmentul companiilor low-cost sunt trei jucatori principali care opereaza pe aceasta ruta. Compania romaneasca BlueAir are un zbor zilnic spre aeroportul principal, Roma Fiumicino, iar preturile pornesc de la 40 euro/persoana (dus-intors, taxe si un bagaj de mana de 10kg inclus). Ryanair si Wizzair opereaza unul sau doua zboruri zilnice fiecare catre aeroportul secundar Roma Ciampino, tarifele pornind de la 20-30 euro/persoana. Diferenta intre cele doua companii este ca Ryanair air include doua bagaje de mana (unul de 10 kg si o geanta de laptop/poseta), in timp ce Wizzair va ofera posibilitatea de a avea un bagaj de mana mic gratuit (rucsac), pentru orice …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *