Romania ar putea pierde organizarea Campionatelor Europene de gimnastica. Care este motivul

de Adrian Tone – Mediafax Publicat la: 23.09.2015 14:19 Ultima actualizare: 23.09.2015 14:20

Presedintele Uniunii Europene de Gimnastica, Georges Guelzec, a declarat, miercuri, la sediul MTS, ca exista riscul ca Romania sa piarda organizarea Campionatelor Europene de gimnastica artistica din 2017, o decizie in acest sens urmand a fi luata la inceputul anului viitor.

Oficialul Uniunii Europene de Gimnastica, Georges Guelzec, si-a exprimat speranta ca gimastica romaneasca nu va avea de suferit din cauza intarzierilor la lucrarile de constructie a salii de sport din Bucuresti, precizand ca reprezentantii Danemarcei ar putea contesta o eventuala propunere de organizare a competitiei la Cluj-Napoca.
“Dupa cum ni s-a explicat situatia noi ne-am exprimat dorinta de a organiza acest eveniment la Bucuresti, dar avand in vedere aceasta situatie trebuie sa reanalizam informatiile si sa rediscutam pentru a putea vedea cum putem organiza acest eveniment. Vom avea un Comitet Executiv peste doua saptamani si vom transmite toate informatiile pe care le avem de aici. Le vom transmite dorinta tuturor celor prezenti de a organiza acest eveniment in Bucuresti. Existau doi candidati si Romania a castigat organizarea acestui eveniment. Vom vedea care sunt argumentele Comitetului Executiv. Domnul primar ne-a promis ca ne va da un raspuns la sfarsitul lunii decembrie si in urma acestui raspuns vom vedea in luna ianuarie ce decizie putem lua. Au mai fost situatii, dar fiecare caz este particular. De 24 de ani de cand sunt la Uniunea Europeana de gimastica nu a existat un caz precum cel din Romania. Vom vedea care sunt argumentele pro si contra si pentru un caz exceptional avem o solutie exceptionala. Nu stiu daca voi vota pentru Romania in Comitetul Executiv, voi lua o decizie dupa ce voi asculta parerea tuturor membrilor si voi vota in cunostinta de cauza. Exista riscul ca Romania sa piarda aceasta organizare pentru ca au fost doi candidati. Romania a prezentat Bucurestiul ca oras gazda si Danemarca ar putea veni sa spuna ca Romania a castigat pentru ca a prezentat Bucurestiul. Daca ar fi prezentat alt oras poate nu ar fi primit organizarea. Decizia Comitetului Executiv cred ca a dorit sa acorde Romaniei organizarea datorita istoriei gimnasticii si rezultatelor si respectului pe care il au fata de gimastica romaneasca. Personal, sper ca gimastica romaneasca sa nu fie penalizata din motive care nu au de-a face cu gimastica. Ar fi pacat”, a declarat Georges Guelzec.

Presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica, spera ca, in cazul in care lucrarile pentru sala polivalenta din Complexul Sportiv Lia Manoliu nu vor incepe la termenul amintit, Uniunea Europeana sa fie de acord cu organzarea Campionatelor Europene de gimnastica la Cluj-Napoca. “Lucrurile au fost demarate inca din a nul 2013, avand garantia Primariei Municipiului Bucuresti ca sala polivalenta propusa a fi construita in Complexul Sportiv National Lia Manoliu va fi terminata si gata de a organiza aceasta competitie. Din pacate, lucrurile s-au incurcat dupa ce noi am reusit sa obtinem organizarea acestei competitii la inceputul lui 2014. Avand toate garantiile de sprijin din partea Ministerului Tineretului si Sportului si a tuturor organelor administritive care trebuie sa contribuie la organizarea unei asemenea competitii de anvergura. Lucrurile s-au complicat cand a inceput o batalie acerba intre doi candidati care ramasesera in cursa pentru atribuirea licitatiei de constructie, acestia avand motive probabil de a se contracandida in justitie in asemenea fel incat iata ca demararea constructiei acestei sali a fost amanata cu mai mult de un an si jumatate. Uniunea Europeana de Gimnastica a tinut neaparat sa vina sa vada situatia reala. Competitia urmeaza sa se desfasoare in luna aprilie 2017 si din cate stiu nu se poate face la un alt termen. Deci, ceea ce e poate rezolva va trebui rezolvat pana la acea data. Sigur ca exista o varianta de rezerva pe care toata lumea sportului o intuieste, Cluj-Napoca, unde exista o sala polivalenta care poate face fata fara nicuin fel de probleme organziarii unui campionat european la cel mai inalt nivel. Din punctul nostru de vedere, 50 la suta e rezolvata, restul de 50 la suta este la domnul Guelzec”, a afirmat Stoica.
Primarul general interimar al Municipiului Bucuresti, Stefanel Dan Marin, considera ca sala ar putea fi construita pana in luna martie a anului 2017, daca nu vor interveni alte contestatii legate de castigatoarea licitatiei intre asocierile Astaldi Spa – Euro Construct Trading 98 SRL SA si SC Strabag SRL – Aecom INGINERIA SRL – Comnord SA.
“Faza in care ne aflam, in septembrie 2015, este aceea in care asteptam un raspuns din partea instantei pentru a desemna castigatorul licitatiei si sper sa nu mai existe alte contestatii, astfel incat sa putem demara procedura de proiect, iar ca la finalul lunii decembrie sa finalizez si procedurile de discutii cu viitorul constructor, pentru ca viitorul contract al celui care va castiga licitatia se desfasoara pe 24 de luni. Tehnic, el se poate realiza pana undeva la inceputul anului 2017, mai precis martie, dar numai dupa ce vom avea desmnat un castigator al licitatiei. Eu va spun sincer ca vreau sa organizam acest eveniment la Bucuresti, dar abia dupa ce voi vorbi cu viitorul constructor voi putea da un raspuns ferm. A existat o corespondenta pe parcursul acestor doi ani in care s-au dat anumite asigurari ca acest eveniment poate fi organizat la Bucuresti, dar va spun cu toata sinceritatea ca aceste asigurari nu aveau nimic concret in spate, sunt doar niste proceduri protocolare. Teoretic la sfarsitul lunii septembrie ar trebui sa avem o decizie definitiva si irevocabila in ceea ce priveste contstructorul. Faza de proiectare ar trebui sa dureze pana la sfarsitul lui decembrie, inceputul lui ianuarie si abia apoi putem discuta despre momentul inceperii lucrarii”, a spus Marin.
Edilul nu a dorit sa comenteze asupra valorii sumei de 300 de milioane de lei alocata pentru constructia salii polivalente din Bucuresti, precizand ca decizia in ceea ce priveste caietul de sarcini i-a apartinut primarului suspendat Sorin Oprescu: “Suma alocata este in jurul a 300 de milioane si nu pot sa ma pronunt daca acest tumultum de contestatii a intervenit in baza sumei. Nu vreau …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *