Romania contesta la Comisia Europeana gazoductul Nord Stream 2 care duce gaze din Rusia in Europa

Un numar de opt state ale Uniunii Europene, intre care si Romania, contesta intr-o scrisoare proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla cantitatea de gaze livrate direct de Rusia in Germania, relateaza Reuters, potrivit News.ro.

Scrisoarea, adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost semnata de premierii Romaniei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, precum si de presedintele Lituaniei.
In acest fel este relansata o dezbatere care a plasat Germania in opozitie cu statele din estul si centrul Europei.
Daca proiectul va merge inainte, Nord Stream-2 “va genera consecinte geopolitice cu potential destabilizator”, se arata in scrisoare.
“Proiectul Nord Stream-2, aflat in prezent in pregatire, poate implica anumite riscuri pentru securitatea energetica din regiunea Europei Centrale si de Est”, afirma scrisoarea, datata 7 martie.
Nord Stream-2 “ar influenta puternic dezvoltarea pietei gazelor si tranzitul acestora in regiune, mai ales ruta de tranzit via Ucraina”, potrivit scrisorii.
Liderii UE se reunesc joi la Bruxelles, fiind de asteptat sa discute despre securitatea energetica.
Proiectul Nord Stream-2 a provocat discutii aprinse la un summit european din decembrie, in urma altei scrisori adresate Comisiei Europene.
Gazprom livreaza deja gaze Germaniei pe sub Marea Baltica, prin doua conducte Nord Stream.
Noul proiect Nord Stream-2 consta in constructia altor doua conducte pe sub Marea Baltica, din Rusia spre Germania, dubland capacitatea de livrare la 110 miliarde de metri cubi pe an, scrie Economica.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *