Romania continua la Haga lupta cu Ucraina pentru delimitarea maritima la Marea Neagra

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Romania isi incepe maine pledoaria in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, in cadrul procesului cu Ucraina pentru delimitarea spatiului maritim. Reprezentantii tarii noastre au la dispozitie patru zile pentru a sustine cauza Romaniei. Miza procesului: 12 000 de kilometri patrati din Marea Neagra, in care se afla resurse uriase de hidrocarburi.

Primul proces al Romaniei in fata Curtii Internationale de Justitie a intrat in linie dreapta. ?ara noastra cere delimitarea spatiului maritim din Marea Neagra dupa metoda pe care o prefera si aceasta instanta. Adica prin trasarea unei linii de demarcatie la egala distanta intre tarmul romanesc si cel ucrainean.

In perioada cuprinsa intre 2-19 septembrie, la Curtea Internationala de Justitie va avea loc faza orala a procesului prin care se vor delimita o data pentru totdeauna frontierele maritime, ca urmare a esuarii negocierilor.

Instanta internationala va stabili cu exactitate coordonatele geografice ale liniei de demarcatie care separa drepturile de exploatare de resurse ale Romaniei de cele ale Ucrainei in Marea Neagra.

Romania si Ucraina au pretentii asupra unei suprafete de peste 12.000 de kilometri patrati, in subsolul careia se afla circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol.

In cazul in care Romaniei ii va reveni zona disputata, tara noastra nu ar mai avea nevoie de importuri energetice in urmatorii 20 de ani. Ucraina ar epuiza aceleasi resurse in mai putin de 2 ani.

Insula Serpilor poate juca un rol hotarator in proces

Reprezentantii Romaniei au pregatit dosarul pana in cele mai mici detalii. Vin in fata instantei cu harti, grafice, precedente legale relevante. Pe scurt, cu toate armele si hotarati sa incline balanta in favoarea tarii noastre. Ne asteapta o batalie a argumentelor juridice, pentru ca instanta ia in considerare coastele relevante, dar si asa-numitele caracteristici speciale. De exemplu, in acest caz, poate juca un rol hotarator Insula Serpilor, desi statutul ei nu face obiectul acestui proces. Romania sustine ca Insula Serpilor este o stanca in mare, pentru ca aceasta palma de pamant nu are resurse proprii de apa. In schimb, autoritatile ucrainene s-au dat peste cap in ultimii ani, ca sa demonstreze ca Insula Serpilor este locuibila. Au infiintat chiar si un sat pe insula, unde traiesc acum 155 de oameni, dintre care 50 de militari.

Pana cel mai tarziu in martie anul viitor, CIJ va taia nodul gordian. Si poate si marul discordiei. Ramane de vazut care dintre cele doua tari va primi o bucata mai mare din zona aflata in litigiu. In orice caz, Romania nu are ce pierde. Si in cel mai pesismist scenariu, tot ar ramane cu ceea ce au fost dispusi ucrainenii sa-i ofere la masa tratativelor.

Romania va fi reprezentata la Haga si de un judecator ad-hoc

Echipa Romaniei este condusa de Bogdan Aurescu, director general in Ministerul Afacerilor Externe, in calitate de agent al Romaniei la Curtea de la Haga.

Romania va fi reprezentata la Haga si de un judecator ad-hoc, deoarece regulile Curtii prevad ca, atunci cand in componente CIJ nu exista judecatori permanenti care sa aiba cetatenia partilor, fiecare echipa poate numi un judecator. Romania a ales sa fie reprezentata de Jean-Pierre Cot, presedinte al Societatii Franceze de Drept International si judecator la Tribunalul International pentru Dreptul Marii de la Hamburg.

spot_imgspot_img