Romanii ar mai putea astepta pana sa intre in SUA fara viza

Congresul american este pe cale sa aprobe un proiect de lege care prevede extinderea programului de intrare in SUA fara viza a cetatenilor din alte tari.

Romania si Polonia ar putea fi insa excluse din lista tarilor ale caror cetateni nu vor avea nevoie de viza pentru Statele Unite pentru ca au fost respinse mai mult de 25%, din cererile depuse in ultimul timp, peste limita permisa de 10%, scrie International Herald Tribune in editia electronica.

Mai multe tari aliate, inclusiv cele care au trupe in Irak sau Afganistan, par sa fie exluse din acest program, comenteaza publicatia citata. Nu vor fi pe lista nici o serie de tari est-europene care au aderat la UE.

Calificarea pentru acest program este dificila pentru ca una dintre prevederile proiectului de lege impune tarilor candidate ca numarul cererilor de viza pentru Statele Unite, respinse recent, sa nu depaseasca 10%.

Romania, alaturi de Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria, nu poate intra pe lista celor admisi fara viza pentru ca, potrivit datelor Departamentului de Stat, in primele sase luni ale acestui an, nu indeplineste acest criteriu.

Majoritatea acestor tari au depasit cu putin limita impusa de 10%, dar in Romania si Polonia cifra ajunge la 25 de procente, scrie articolul.
Cehia, Estonia si Coreea de Sud indeplinesc, insa, conditiile impuse pentru programul Visa Waiver.

Camera Reprezentantilor si Senatul american au convenit asupra proiectului de lege din domeniul securitatii care va fi, probabil, adoptat si inaintat spre promulgare presedintelui Bush.

Multe tari UE ale caror cetateni mai au inca nevoie de vize pentru a intra in SUA precum si cele membre NATO s-au aratat dezamagite fata de atitudinea SUA in problema vizelor.

Polonia si-a exprimat, joi, dezamagirea ca ar putea fi exclusa din programul ce prevede eliminarea vizelor pentru Statele Unite.

“Vom continua campania noastra pentru a convinge membrii Congresului ca includerea Poloniei in programul de eliminare a vizelor va consolida securitatea Statelor Unite si va intari legaturile politice si culturale intre SUA si statele din Europa Centrala”, a spus atasatul de presa la ambasada Poloniei la Washington.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *