Romgaz va plati 12 mil. dolari ca sa intre in parteneriatul cu Exxon si Petrom la Marea Neagra

La 13 februarie 2013, Romgaz a semnat un acord cu OMV Petrom si Exxon prin care compania de stat are optiunea de a achizitiona 10% din perimetrul de mare adancime Midia din Marea Neagra, informeaza Agerpres.
“In momentul exercitarii optiunii de catre Romgaz, compania trebuie sa plateasca o suma initiala de 9 milioane de dolari, iar, ulterior primei productii comerciale, sa plateasca inca 3 milioane de dolari plus 10% din valoarea totala a costurilor de explorare suportate de ExxonMobil si OMV Petrom pana la data notificarii descoperirii comerciale, plus o suma reprezentand dobanda aferenta calculata intre momentul efectuarii costurilor explorare si pana la data platii de catre Societate (Romgaz – n.r.). Costurile de dezvoltare cu care Romgaz va contribui incepand cu anul 2016 sunt estimate la 10 milioane de dolari”, se arata in prospect.
Exxon si Petrom au cumparat in octombrie 2012 drepturile de concesiune asupra acestui perimetru de la consortiul Sterling Resources – Petro Ventures Europe. Achizitia nu a fost finalizata, intrucat inca asteapta sa fie aprobata de Guvern.
Potrivit prospectului, Romgaz are dreptul de a-si exercita optiunea de a achizitiona 10% din acest perimetru timp de doua luni din momentul in care primeste o notificare de la Exxon si Petrom cu privire la faptul ca cele doua companii au descoperit zacaminte comerciale in acest perimetru si au notificat Agentia Nationala pentru Resurse Minerale in acest sens.
“Contractul de optiune prevede ca, in cazul in care are loc o schimbare de control in Societate, in urma careia Societatea este controlata de catre o entitate cu care ExxonMobil sau OMV se considera, la simpla lor apreciere, impietate sa aiba relatii comerciale si/sau avand interese contrare, atunci ExxonMobil sau OMV Petrom, dupa caz, va avea dreptul de a inceta contractul de optiune”, se mai arata in prospectul de listare.
De asemenea, Romgaz detine cate 10% din alte doua perimetre din Marea Neagra, Trident si Rapsodia, unde Lukoil are o participatie de 72%, iar Vanco International detine 18%.
Oferta publica initiala de listare a 10% din Romgaz se va derula in perioada 21-31 octombrie, iar intervalul de pret este 24-32 lei pe actiune.
De marti incepe listarea a 15% din actiunile Romgaz pe bursele de la Bucuresti si Londra
Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute, de marti, atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.
Intervalul de pret pentru vanzarea titlurilor Romgaz a fost decis in sedinta de vineri a Guvernului.
O transa de 15% din actiuni va fi rezervata investitorilor mici, iar diferenta de 85% va fi alocata investitorilor institutionali.
Pentru investitorii mici, care vor subscrie pana la 10.000 actiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate in prima saptamana si de 3% pentru cele introduse in a doua saptamana.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat ca se asteapta la o suprasubscriere avand in vedere ca Romgaz este o companie buna, profitabila si “are viitor”. El a sustinut ca nu exista o cota prestabilita a actiunilor care vor fi vandute pe Bursa de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *