Rus: Sper ca in toamna sa obtinem aderarea la Schengen, plecand de la aeroporturi

de Vasile Magradean Postat la: 02.06.2012 14:53 Ultima actualizare: 02.06.2012 14:54

Mediafax//Octav Ganea
Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, sambata, ca spera ca Romania sa obtina in toamna aderarea la spatiul Schengen plecand de la aeroporturile interne, iar in ceea ce priveste aderarea din punct de vedere terestru aceasta sa aiba loc anul viitor.
Rus a spus, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca printre masurile care vor fi luate pentru atingerea obiectivului de aderare la Schengen se numara transformarea Oficiului Roman pentru Imigrari in Inspectorat General si infiintarea de brigazi mixte in punctele de frontiera, transmite corespondentul MEDIAFAX.
“Sper ca in aceasta toamna sa obtinem aderarea la Schengen, pe cateva chestiuni, plecand de la aeroporturile interne, pornind de la traficul aerian, cel terestru nu se va putea in cursul acestui an, pana anul viitor. Vor exista discutii cu colegii din Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) in perioada urmatoare. Din punct de vedere tehnic, Romania indeplineste conditiile, lucru constatat de partenerii nostri. Avem o frontiera, probabil una dintre cele mai moderne dintre toate tarile cu frontiera exterioara ale UE. Dincolo de asta sunt si alte probleme si am propus presedintelui Comisiei de Relatii Externe a Parlamentului francez si unor ambasadori sa functioneze brigazi mixte in punctele de frontiera. Am mai decis si voi propune Guvernului sa avem capacitatea de a primi migranti, si vom transforma Oficiul Roman pentru Imigrari in Inspectorat General, pentru ca atunci cand vorbim cu strainii, un oficiu ne duce ideea unei incaperi la un demisol, desi este o institutie solida. Dar ii ridic gradul la inspectorat general sa avem argumente suplimentare ca facem ceva”, a afirmat Rus.
Potrivit acestuia, brigazile mixte la frontiera vor avea rolul de a elimina suspiciunile de coruptie in randul vamesilor si politistilor de frontiera romani.
“Sa nu se spuna ca vamesul si politistul de frontiera roman este corupt si incorect, sa functioneze brigazi mixte. Daca spui ca aceasta coruptie din frontiera iti provoaca o paguba de 1000 de lei, da-mi o suta de lei, ca atat ne-ar costa un belgian, un italian ca sa stea langa mine la un punct de frontiera, si controlam toti trei. Ne costa mai putin decat eventuala frauda sau trafic transfrontalier care se face si atunci …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *