Rusia a urcat pe locul trei in lume in privinta cheltuielilor militare. Bugetul armatei este echivalent celui din timpul Uniunii Sovietice

Rusia a urcat pe locul trei in lume, in anul 2016, in privinta cheltuielilor militare, devansand Arabia Saudita, in pofida crizei economice pe care o traverseaza, a afirmat luni Institutul International de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI), potrivit AFP, informeaza Agerpres.
Pe primele doua locuri din lume se situeaza, ca si pana acum, SUA si China.
Rusia a alocat anul trecut 69,2 miliarde de dolari sectorului sau de aparare, adica cu 5,9% mai mult decat in 2015. Aceasta echivaleaza cu 5,3% din PIB-ul sau, nemaiintalnit dupa destramarea Uniunii Sovietice acum un sfert de secol, potrivit SIPRI.
“Aceasta crestere a cheltuielilor si aceasta povara grea exercita presiune intr-un moment in care economia rusa este intr-o situatie delicata din cauza scaderii pretului la hidrocarburi si a sanctiunilor economice impuse din 2014” de catre tarile occidentale in urma conflictului din Ucraina, comenteaza SIPRI in studiul sau.
Arabia Saudita, care avea al treilea buget in 2015, a coborat pe locul al patrulea in 2016. Cheltuielile sale militare au scazut cu 30 % la 63,7 miliarde de dolari, “in pofida unui angajament continuu in conflicte regionale”, conform aceluiasi institut.
“Diminuarea veniturilor petroliere si problemele economice, care insotesc aceasta, au fortat multe tari exportatoare de petrol sa-si reduca cheltuielile militare”, a subliniat un cercetator al institutului, Nan Tian.
Bugetul nr.1 ramane cel al SUA, care a crescut cu 1,7 % in 2016, la 611 miliarde de dolari. Urmeaza China, cu 215 miliarde de dolari, adica …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *