Rusia cere SUA sa distruga scutul antiracheta din Romania. Ambasadorul rus: Nu avem intentii ostile, agresive fata de Romania

“Ministerul Apararii al Federatiei Ruse propune partii americane ca in perioada dinainte de expirarea Tratatului INF sa ia masurile necesare pentru revenirea la respectarea stricta a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfasurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croaziera Tomahawk, a rachetelor-tinta, similare in privinta caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie si scurta de actiune, distrugerea dronelor de atac care, dupa caracteristicile lor, cad sub incidenta termenului de “racheta de croaziera terestra”, conform INF”, a anuntat purtatorul de cuvant al ministerului, generalul maior Igor Konasenkov, citat de TASS.”Atasatul militar de la Ambasada SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apararii pentru a i se transmite o nota” in acest sens, conform sursei mentionate.
Rusia a suspendat Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) in weekend, dupa ce Washingtonul a anuntat ca se va retrage in sase luni, daca Rusia revine asupra incalcarii pactului. Moscova neaga incalcarea tratatului.
Ambasadorul Rusiei la Bucuresti:?Rusia nu are intentii cu caracter ostil, agresiv fata de Romania
Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, a declarat joi ca tara sa este dispusa sa poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), insa nu va fi cea care sa initieze discutiile. Ambasadorul a dat asigurari ca Romania nu va fi tinta unor actiuni ostile.
Despre ce anume poate astepta Romania din partea Rusiei in urma declaratiilor facute dupa ce Statele Unite au decis retragerea din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare, Valery Kuzmin a spus intr-o conferinta de presa: “Tratatul INF a fost considerat nu foarte benefic pentru Rusia. (…) Sa dai vina pe Rusia pentru ca s-ar apropia periculos de granitele statelor NATO nu pot digera asta. Deocamdata, nimic nu se va schimba”.?
Ambasadorul a afirmat ca, initial, “americanii au spus timp de un deceniu, daca nu mai mult, ca sistemul lor strategic antibalistic nu este indreptat spre Rusia, dar, recent, s-a dovedit ca este indreptat fix spre Rusia. Foarte dragut. Am invatat din istorie si nu ne permitem sa fim naivi. Nu sunt planuite actiuni ostile, neprietenoase si va pot asigura ca Rusia nu are intentii cu caracter ostil, agresiv fata de Romania. Credem ca este tara noastra vecina si cel mai bun mod de a construi relatii cu vecinii e sa oferi conditii pentru o buna vecinatate”.
Kuzmin a precizat ca nu a avut discutii cu oficiali romani pe aceasta tema: “Nu am discutat. Nu am discutat nici cu americanii, nu pentru ca nu suntem pregatiti sa vorbim, dar nu vedem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *