Rusia se arata ingrijorata de situatia rusofonilor din Letonia

Rusia a somat Letonia sa se plieze “fara intarziere” recomandarilor Comitetului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la drepturile importantei sale minoritati rusofone, intr-un comunicat publicat sambata, anunta Mediafax.
Comitetul ONU a recomandat la sfarsitul lui martie acestei tari baltice sa-si revizuiasca politica cu privire la limba si si-a exprimat ingrijorarea cu privire la statutul de “non-cetatean” impus unei parti a populatiei din cauza nestapanirii limbii letone. Insa Riga apreciaza ca legislatia sa – creata dupa ce si-a proclamat independenta in 1991 si dupa dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice – are ca obiectiv corectarea “mostenirii” din perioada sovietica.
“Autoritatile din aceasta tara dau dovada, prin declaratiile lor, atat de o indiferenta totala fata de drepturile “cetatenilor nostri” si reprezentantii minoritatilor lingvistice, cat si de o nerespectare flagranta a obligatiilor lor occidentale in domeniul drepturilor omului”, afirma Ministerul rus de Externe in comunicat.
“Speram ca recomandarile Comitetului pentru Drepturile Omului vor fi puse in aplicare fara intarziere de catre autoritatile din aceasta tara”, adauga ministerul.
Letona este singura limba oficiala in Letonia, o tara care are aproximativ doua milioane de locuitori.
Etnicii rusi reprezinta 27% din populatia acestei foste republici sovietice, in prezent membra a Uniunii Europene (UE) si NATO. In 2012, Letonia a refuzat prin referendum (75% din populatie s-au opus) ca rusa sa devina a doua limba oficiala in tara.
La fel ca in Estonia, pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *