Rusia sustine ca ar putea fi atacata din Romania. Sunt luate in calcul scutul american antiracheta de la Deveselu si avioanele britanice trimise in Dobrogea

Mai multi oficiali militari de la Moscova sustin ca NATO a instalat armament ofensiv in estul Europei, care ar permite inclusiv executarea de atacuri nucleare impotriva Rusiei.
Pe lista tarilor care ar gazdui asemenea arme ofensive se afla cele trei state baltice, Polonia, Bulgaria si Romania, a anuntat generalul?Valery Gerasimov, seful Statului Major al armatei ruse.
Generalul rus a mai sustinut ca piloti din tari NATO care nu detin armament nuclear “se antreneaza pentru a folosi asemenea arme” si ca, in acest context, “creste riscul unor incidente militare”.
La randul lui, generalul locotenent Viktor Poznihir, prim-adjunct al sefului Departamentului pentru Operatiuni al Statului Major al armatei ruse, a specificat ca “prezenta elementelor antibalistice in baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate in mari si oceane situate in apropierea Rusiei creeaza capabilitati ofensive puternice, mentinute secrete, pentru lansarea unor atacuri rapide cu rachete nucleare impotriva Rusiei”.
a”Statele Unite sustin ca sistemul de aparare antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei si Chinei. Dar rezultatele simularilor pe computer arata contrariul”, a sustinut generalul Poznihir.
Oficialii rusi nu au indicat cu precizie amplasamentul acelor forte NATO din estul Europei care i-ar putea ataca nuclear. Se stie insa ca ei au criticat constant amplasarea in Romania si in Polonia a unor elemente ale scutului american antibalistic, pe care le-au calificat drept arme ofensive.
In replica, SUA si Romania au explicat ca instalatiile antiracheta americane de la Deveselu au strict rol defensiv si sunt destinate sa loveasca doar rachete care ar fi lansate, asupra unor tari NATO, de pe teritoriul Iranului, nu de pe teritoriul Rusiei.
Elementele din Romania ale scutului antibalistic au fost inaugurate oficial in luna mai 2016, intr-o ceremonie desfasurata la Deveselu, in prezenta secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
“Scutul nu este indreptat impotriva Rusiei, este tehnic imposibil ca acesta sa doboare rachete intercontinentale rusesti.?Noi am fost foarte transparenti privind planurile noastre, nu vad niciun motiv pentru care ar creste tensiunile cu Rusia.?Ei stiu ca nu este un sistem indreptat spre ei. Nu ne dorim un nou “Razboi Rece””, a declarat, la acel moment, Jens Stoltenberg.
Foarte interesant este insa faptul ca declaratiile atipice ale oficialilor rusi, care acuza acum NATO ca i-ar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *