Rusia trimite in Siria avioane si recuzita militara pentru tancuri. Care este strategia

Rusia a trimis in ultimele zile doua nave de desant pentru tancuri si mai multe avioane catre Siria, unde a desfasurat si o mica unitate de infanterie marina, transmite miercuri agentia Reuters citand doi oficiali americani care s-au exprimat sub protectia anonimatului.

Conform surselor citate, nu este clar ce planuri are Moscova cu aceasta miscare militara, primele informatii indicand pregatirea unei baze aeriene langa orasul-port Latakia, unul dintre fiefurile trupelor presedintelui Bashar al-Assad. Si alti responsabili americani au sugerat zilele trecute ca Rusia isi sporeste prezenta militara in Siria. Dar guvernul de la Damasc a dezmintit aceste informatii, sustinand, la fel ca si cel de la Moscova, ca Rusia este implicata in Siria numai cu experti militari, unii participand la activitatile de instructie pentru folosirea echipamentelor militare rusesti.
Dar o angajare a Rusiei in operatiuni limitate de lupta in Siria este confirmata si de trei surse libaneze care cunosc foarte bine evolutiile politico-militare siriene si care au cerut de asemenea agentiei Reuters sa nu le divulge identitatea.
Potrivit acestor surse, prezenta militara rusa pe teritoriul sirian nu este deocamdata substantiala, dar trupe rusesti desfasoara deja acolo actiuni militare de mica anvergura, astfel ca nu se mai poate vorbi doar despre experti militari.
In timp ce la Washington apar tot mai multe semne de intrebare asupra planurilor pe care Rusia le are cu aliatul sau sirian, la Londra ministrul britanic al apararii, Philip Hammond, a estimat in fata Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlament ca singura posibilitate de solutionare a conflictului din Siria este ca Rusia si Iranul sa se foloseasca de influenta lor pe langa regimul de la Damasc. Hammond a precizat ca guvernul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *