Andrei Plesu ar renunta la doctorat ca sa scape de plagiatori. Ce fac parlamentarii: “Nu este o chestiune asa de simpla, sa renuntam angro”

de Cristian ANDREI Publicat la: 09.09.2015 19:41 Ultima actualizare: 09.09.2015 19:41

Mai multi parlamentari care au in CV cel putin un doctorat au declarat pentru gandul ca nu ar fi de acord sa renunte la el pentru a trage un semnal de alarma asupra fenomenului plagiatului. Nici macar in mod simbolic,. Ideea a fost lansata de Andrei Plesu la o dezbatere, in care le-a propus detinatorilor de titlu de doctor sa renunte la acesta pentru a-i forta si pe cei care au plagiat sa faca acest lucru. In 2012, premierul Ponta a fost acuzat de plagiat, dar Comisia aflata in subordinea Ministerului Educatiei nu a constatat vreo neregula. Presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, Marian Popescu, a anuntat ca dupa ce a analizat teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea a constatat ca aceasta este un plagiat, zeci de pagini fiind copiate integral. In cazul demnitarilor, ultimul cuvant il are insa Consiliul National de Etica de la Ministerul Educatiei, fiind singurul mandat legal sa dea un verdict in cazul demnitarilor.

“Hai sa ne depunem toti titlurile si sa spunem ca pana nu le depun toti cei care au plagiat sau pana nu se corecteaza acest lucru ne suspendam aceasta calitate”, a spus Andrei Plesu. Discutia despre plagiat a revenit in atentia publica dupa ce vicepremierul Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat. In 2012, premierul Victor Ponta a fost la randul sau acuzat ca a plagiat in lucrarea sa de doctorat.Pe holurile Parlamentului, putini demnitari doresc sa vorbeasca deschis despre acest subiect. Multi afirma ca si-au facut doctoratul in urma cu multi ani si ca, daca este cineva interesat, le poate verifica lucrarea. Nu vor sa vorbeasca in mod oficial despre aceasta problema a plagiatelor. Cei de la UNPR se feresc si mai mult, mai ales ca discutia poate ajunge spre seful de partid, vicepremierul Gabriel Oprea. Deputatul Tudor Ciuhodaru – UNPR sustine ca pentru doctoratul pe care l-a facut a muncit “de i-au iesit capacele”. Vocalul doctor de la Iasi este deja o personalitate in Parlament si afirma ca teza sa de doctorat a propus o tema original : “suicidul in serviciul de urgenta”.

“Nu stiu ce spun doctoratele celorlalti, propunerea domnului Plesu poate sa fie interesanta, dar poate o si extindem, nu doar demnitarii, ci si ceilalti care au doctorate. Cred ca trebuie sa privim cu mare atentie aceste doctorate, sunt multi care au muncit, sunt colegii mei care au facut cercetare, sunt cei care au stat cu cartea, cu pixul noptile prin serviciile de urgenta pentru a face o teza de doctorat. Ca gest simbolic poate sa fie interesant, dar munca acelor ani este greu de echilibrat”, a declarat pentru gandul Ciuhodaru.In privinta plagiatelor, deputatul UNPR afirma ca exista organe si comisii care trebuie sa rezolve aceasta problema a plagiatelor. “De multe ori problema doctoratelor a fost folosita si ca instrument politic, eu sper sa se clarifice in aceste comisii ale universitatilor”, a fost pozitia lui Tudor Ciuhodaru.
“E mai degraba o chestiune in zona retoricii simbolistice decat o nota de realism ingineresc”Senatorul Petru Filip – PSD nu crede in solutia renuntarii in mod simbolic la titlul de doctor. “Nu este o chestiune asa de simpla, angro renuntam la doctorate si in felul asta obligam pe cineva sa faca ceva. E mai degraba o chestiune in zona retoricii simbolistice decat o nota de realism ingineresc, eu fiind inginer de meserie”, a afirmat pentru gandul senatorul PSD.Filip precizeaza ca in cazul sau o renuntare la titlul de doctor i-ar bloca activitatea de profesor universitar. “Cred ca aici fiecare in parte are dreptul sa ia o anumita decizie vizavi de doctoratul pe care il are si ceea ce desfasoara in afara de activitatea de demnitar.? Eu, fiind profesor universitar, si nu pot sa functionez ca norma de profesor universitar, renuntand la doctorat. Intri intr-o chestiune din asta adminstrativa care la unii poate merge luata simbolic, la altii nu”, isi explica pozitia pesedistul.
Despre plagiat sustine ca sunt institutii abilitate sa discute despre acest lucru si ca orice discutie in afara acestor institutii este “superflua”.”Trebuie sa vedem din punct de vedere administrativ cine a acordat titlul de doctor, sustinerea se face in cadrul Universitatii, iar dosarul se face la minister, nu discutam altceva. Demnitarul ocupa o perioada limitata de timp o pozitie, in lumea civila poate avea alt job. Cine si-a luat doctoratul si l-a luat pe termen nelimitat, il am doi ani de zile si dupa aia il dau inapoi. Cum se ia un titlu de doctor inapoi, ne uitam in lege”, a adaugat Filip.
Gigel Stirbu: “Mi se pare o propunere de bun simt”Singurul parlamentar care a sustinut ca poate renunta in mod simbolic la titlul de doctor este fostul ministru al Culturii, Gigel Stirbu. Acesta a fost la inceputul anului 2014 in centrul unui scandal privind teza sa de doctorat, dar nu exista o decizie ca acesta a plagiat. “Mi se pare o propunere de bun simt, achiesez cu mare placere la aceasta propunere. Sunt convins ca toate aceste lucruri ce s-au intamplat in aceasta perioada vizavi de anumite teze de doctorat, anumite titluri, obtinute mai ales de demnitari nu fac decat sa conduca la o mai mare atentie din partea celor care analizeaza si coordoneaza astfel de actiuni. Referitor la propunerea domnului Plesu, este o propunere de bun simt, binevenita, eu personal achiesez la aceasta propunere. Cu siguranta, daca ar exista o actiune organizata eu unul as achiesa la aceasta propunere a domnului Plesu”, a declarat pentru gandul deputatul PNL.Pentru stabilirea plagiatului, acesta sustine ca exista comisii de specialitate la Ministerul Educatie.”Exista comisii de specialitate, exista ministerul Educatiei, exista oameni specializati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *