Rusia va instala cel mai modern radar al sau de inalta precizie in Crimeea

“Statii de tipul “Dnepr” au ramas la Balsah (in prezent pe teritoriul Kazahstanului), Murmansk (extremul de nord-vest al Rusiei) si Sevastopol (Crimeea). Cea din Sevastopol este intr-o stare de degradare extrema, de aceea in locul ei planuim instalarea unui radar “”Voronej-SM””. Este un loc foarte bun pentru el acolo”, a afirmat seful SPRN, Serghei Boev.
Spre deosebire de statia “”Dnepr””, radarul “”Voronej-SM”” functioneaza in gama centimetrica – spectrul de frecventa cel mai des utilizat – precum si in gama milimetrica, ceea ce inseamna o calitate mai buna de detectare a rachetelor, inclusiv a celor de croaziera, apreciaza in acest sens analistii de la portalul rusesc?Rueconomics.ru.
In plus, aceasta decizie a Moscovei demonstreaza, in opinia lor, importanta strategica a peninsulei Crimeea, deoarece amplasarea radarului “”Voronej-SM”” aici va permite supravegherea nu doar a Marii Negre, ci si a zonei Caucazului si a estului Marii Mediterane.
Aceasta decizie a Moscovei nu aduce nimic surprinzator, estimeaza expertul militar rus Aleksei Leonkov pentru?Rueconomics.ru. “Aceasta decizie se inscrie in planul dezvoltarii statiilor radar amplasate la frontierele Rusiei. Programul respectiv este prevazut pana in 2025 si el are in vedere instalarea de radare pe intregul perimetru al frontierei ruse, precum si in interiorul teritoriului Federatiei Ruse in scopul imbunatatirii sistemului de aparare antiracheta al tarii”, a declarat analistul militar rus.
In cadrul acestei strategii, pe teritoriul Rusiei vor fi instalate nu doar statii radar de tipul “”Voronej-SM””, ci si “”Voronej-D””, care functioneaza in gama decimetrica, cu o distanta de acoperire de 6.000 km.
“Capacitatea “Voronej-SM” de detectare a rachetelor de croaziera este foarte importanta in sensul ca in Marea Neagra intra in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *