Rusia: Sanctiunile SUA ii “expun” pe astronautii americani de pe ISS

“Daca vor sa loveasca in sectorul rusesc al rachetelor spatiale, atunci ii vor expune, automat, pe astronautii lor de pe Statia Spatiala Internationala”, a declarat Dmitri Rogozin.
Capsulele rusesti Soyuz sunt, dupa retragerea din circulatie a navetelor americane, singurele vehicule spatiale capabile sa duca astronauti pe ISS si sa ii aduca inapoi pe Terra.
“Sincer, (americanii) au inceput sa ne calce pe nervi cu sanctiunile lor si ei nu nici macar nu inteleg ca aceste sanctiuni se vor intoarce contra lor, ca un bumerang”, a declarat politicianul rus, citat de agentia Itar-Tass.Statele Unite au anuntat luni, in cadrul unei noi serii de sanctiuni contra Rusiei, ca vor revizui conditiile de autorizare a exportului in Rusia pentru o serie de echipamente din domeniul tehnologiei de varf susceptibile de a fi utilizate in domeniul militar.
Viceministrul pentru Afaceri Externe, Serghei Riabkov, a recunoscut marti, intr-un interviu acordat site-ului gazeta.ru, ca aceste sanctiuni ar putea afecta sectorul lansarilor de vehicule spatiale. El a acuzat Statele Unite ca a revenit la practicile utilizate in epoca Razboiului Rece, cand Occidentul aplica un embargo in privinta livrarilor de echipamente din domeniul tehnologiei de varf impotriva fostei Uniuni Sovietice.
Dmitri Rogozin, fostul reprezentant al Rusiei in relatia cu NATO, figureaza din luna martie pe lista americana si europeana a politicienilor rusi sanctionati.
ISS se afla in prezent sub comanda astronautului japonez Koichi Wakata. Alti cinci astronauti – trei rusi si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *