Rusii cumpara Muntenegru bucata cu bucata

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Atractivitatea crescanda a litoralului muntenegrean de la Marea Adriatica continua sa tina la un nivel ridicat preturile la imobilele din aceasta zona pitoreasca. Conform unor estimari, numai in anul trecut, afacerile din sectorul imobiliar s-au cifrat la sute de milioane de dolari, scrie publicatia austriaca „Die Presse”.

Mai multe conditii fac din Muntenegru o destinatie atractiva pentru investitori. In primul rand preturile, care sunt mult mai mici decat in Croatia. In afara de aceasta, in lipsa unor reglementari clare, procedura achizitionarii de imobile de catre straini este foarte simpla. Chiar daca un investitor strain ar risca sa construiasca un complex turistic fara aprobare, nu va primi o sanctiune din partea autoritatilor. Şi aceasta pentru ca mita rezolva totul, iar rusii sunt obisnuiti cu aceasta practica.

Muntenegrenii sunt nemultumiti

In ultimul timp, populatia a dat semne de nemultumire fata de instrainarea litoralului. „Investitorii sunt liberi sa faca ce vor, de parca in tara ar domina anarhia”, se plange Rade Ratkovic, profesor la Facultatea de Turism din Bare. El spune ca, de dragul constructiei unor hoteluri, din Muntenegru au disparut munti intregi.

Privatizarea abuziva a plajelor i-a determinat pe multi muntenegreni sa-si petreaca vacanta in alte tari, deoarece litoralul autohton este prea scump pentru buzunarul lor. Se percep taxe si de 25 de euro pentru un loc pe plaja. Este surprinzator ritmul in care muntenegrenii isi vand tara, i-a marturisit reporterului „Die Presse” un analist din Belgrad, Bratislav Grubacik. „Exista riscul ca muntenegrenii sa ramana fara pamant in propria tara”, scrie agentia de presa Beta.

spot_imgspot_img