Potrivit noii legi, impozitul pe tichete platit de companie ar urma sa fie redus de la 29 la suta la zero, informeaza Realitatea TV.
Legea tichetelor de vacanta a fost introdusa in urma cu patru ani pentru a-i convinge pe romani sa-si petreaca vacantele in tara.
Din 2010, tichetele nu au mai fost acordate bugetarilor, ceea ce s-a vazut in incasarile hotelurilor. Acum, autoritatile incearca sa dea un nou impuls turismului, prin modificarea legii. Una din propuneri prevede eliminarea impozitarii tichetelor pentru care, in prezent, angajatorul plateste taxe de 29 la suta.
Printre avantajele aduse de lege, daca aceasta va fi votata: salariatii vor putea calatori in destinatii turistice in Romania pe cheltuiala angajatorului. In al doilea rand angajatorii castiga din aplicarea legii tichetelor de vacanta pentru ca impozitarea sumelor acordate sub forma de tichete de vacanta este mai mica decat impozitarea sumelor acordate sub forma de prima de vacanta.
„Orice prima de vacanta care se acorda in sistemul de stat trebuie data numai sub forma de tichete de vacanta, deoarece banii statului roman trebuie sa ajute economia romaneasca, a declarat presedintele ANAT, Lucia Morariu, intr-un interviu acordat Agerpres.”Solicitam revenirea la scutirea totala de taxe, asa cum a fost in 2009. Este o problema de principiu, in primul rand. Chiar daca si acum un angajator da prime de vacanta de 1.000 de lei, sub forma de tichete, il costa aproximativ 1.294 lei, deci am taxe si impozite de 294 de lei, taxe si impozite care nu erau in forma legii din 2009. Este nesemnificativa pierderea bugetara daca se renunta la aceste impozite pe tichetele de vacanta, dar din punct de vedere al perceptiei este mult mai usor sa convingi angajatorul sa acorde tichete de vacanta daca ii spui ca impozitarea este zero”, a precizat seful ANAT.
Modificarile proiectului de lege sunt discutate in comisia de industrie si servicii din Camera Deputatilor. Votul final va fi dat in plenul …