Salariile demnitarilor. Ce urmareste Ponta

Premierul Victor Ponta paseaza raspunderea pentru majorarea indemnizatiilor demnitarilor pe umerii presedintelui Klaus Iohannis si ai premierului interimar Gabriel Oprea. Ponta nu a blocat masura in ziua sedintei de Guvern, iar declaratiile sale anterioare erau favorabile.
Guvernul va amana majorarea indemnizatiilor pentru demnitari? pana la aprobarea noii legi a salarizarii unitare a bugetarilor, a anuntat premierul Victor Ponta. El a sustinut ca el nu a fost de acord cu aceasta crestere, dar stia ca? este agreata si de presedintele Klaus Iohannis, care a avut o discutie pe aceasta tema cu premierul interimar Gabriel Oprea.? Ponta a intervenit cu acest anunt dupa ce seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, a afirmat ca nu presedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea sa majoreze indemnizatiile demnitarilor. Mihalache a mai aratat ca Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar ca discutia pe aceasta tema este mai veche, chiar premierul Ponta trimitand Presedintiei, in luna martie, o propunere a grilei de salarizare similara cu cea aprobata acum de Guvern.
Scenariul lui Ponta a fost contrazis si de Gabriel Oprea, potrivit caruia proiectul de ordonanta privind majorarea salariilor demnitarilor a fost facut de mai mult timp, iar “ideea a apartinut Guvernului si lui Victor Pontaa”, el spunand ca Ponta si Iohannis “s-au pus de acord in principiua”, dar premierul avea rezerve ca presedintele va sustine ordonanta. La randul sau,? Iohannis a sustinut ca in ultimele luni a discutat de mai multe ori cu premierul despre salariile demnitarilor, la initiativa acestuia. Premierul a replicat ca ultima discutie cu seful statului a fost pe 5 iunie, atunci cand Iohannis i-a cerut demisia, dar, in acest fel, nu a dezmintit existenta unor discutii anterioare cu seful statului. Ministrul Muncii, Rovana Plumb (PSD), a sustinut ca ea si Victor Ponta ar fi vrut sa includa majorarea salariilor demnitarilor in pachetul de legi pentru bugetari, dar ca au fost informati ca exista a”o decizie presedinte-premier interimar de a adopta aceasta masura mai rapida”.
Parghiile lui Ponta
Ordonanta a fost aprobata, miercuri,? in ultima sedinta de Guvern condusa de premierul interimar Gabriel Oprea. In aceeasi zi, Ponta a venit la Guvern si a discutat cu ministrii. Oprea a sustinut ca? a stabilit cu Ponta ca ordonanta sa fie aprobata, dar sa fie publicata in Monitorul Oficial doar daca va exista sustinerea presedintelui, care a fost confirmata de declaratiile sefului statului in favoarea masurii. Insa, in realitate, Ponta nu avea nevoie de acceptul presedintelui nici pentru o decizie favorabila, nici pentru una nefavorabila.
?Chiar daca Ponta nu preluase, oficial,? fraiele Executivului, el putea bloca aprobarea ordonantei daca nu era de acord cu continutul acesteia si daca ar fi vrut,?intr-adevar, o discutie la pachet a salariilor demnitarilor si ale restului bugetarilor. Putea sa ii ceara acest lucru premierului interimar sau, daca Oprea ar fi “jucata” alaturi de Iohannis,? sa le ceara ministrilor PSD care au contrasemnat – Rovana Plumb (Munca) si Eugen Teodorovici (Finante) – sa isi retraga semnaturile. Spre deosebire de premier, presedintele nu are nici o parghie pentru a bloca o ordonanta de Guvern, chiar daca nu ar fi fost de acord cu continutul acesteia. O ordonanta poate fi atacata la Curtea Constitutionala (CCR), doar de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, instalat in functie cu sprijinul majoritatii PSD. In aceste conditii, de ce …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *