Sandalele casual, incalțamintea ce insoțește omul de peste zece milenii

Sandalele casual, incalțamintea ce insoțește omul de peste zece milenii

Prin termenul generic de sandale casual se ințelege cam orice tip de incalțaminte ce lasa neacoperita o suprafața mai mare a piciorului (mai ales varfurile și/sau calcaiele) și care de regula are curele. Sandalele și se poarta pe timp calduros, cand dorim sa ne bucuram de confort la mers.

Exista sandale pentru femei, sandale pentru barbați, precum și sandale pentru copii de ambele sexe.

Nimic mai comod pe timpul verii, decat a incalța o pereche de sandale din piele naturala pentru deplasarile curente, deoarece picioarele pot astfel respira in voie, iar in plus, sunt și mult mai ușoare decat niște pantofi sau teniși.

Indiferent ca decideți sa purtați o pereche de sandale casual la piscina, pe plaja, ori atunci cand mergeți prin magazine la cumparaturi, acest tip de incalțari reprezinta o alegere excelenta.

Cele mai vechi sandale au fost descoperite pe continentul american, in statul Oregon, mai precis in peștera Fort Rock, de catre arheologul Luther Cressman in anul 1938 și aveau o vechime de circa 10.000 de ani.

De atunci pana in prezent sandalele au fost și au ramas una dintre cele mai purtate forme de incalțaminte, pentru ca sunt simple, ieftine, comode.

Sandalele se purtau inițial in zonele fierbinți unde exista teren stancos sau un sol cu denivelari.

In Egiptul Antic ele erau realizate din frunze de palmier și papirus și reprezentau un simbol al puterii, deoarece numai faraonului ii era permis a le incalța. Sandale vechi de cinci milenii in mormintele egiptene sunt și azi atracții pentru vizitatorii diverselor muzee ce le gazduiesc.

Grecii din vechime, au inceput sa le poarte și ei pe scara mai larga, dar statutul posesorilor era inca vizibil prin folosirea culorilor diferite de ale oamenilor de rand.

Romanii sunt totuși aceia care au democratizat cu adevarat sandalele prin folosirea pe scara larga a acestora de catre militari.

Sandalele gladiator sunt unele dintre modelele antice de asemenea incalțari comode, ajunse intr-o forma un pic modernizata pana in zilele noastre.

Totuși, abia in secolul 20, mai precis pe la sfarșitul anilor 1920, ele revin in actualitate.

Sandalele cu toc inalt erau un must have prin 1930 pentru femeile din toate paturile sociale care iși doreau un plus de eleganța.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, deoarece necesitau mai puțin material pentru realizare decat pantofii, s-au raspandit și mai mult, mai ales pentru ca sandalele de vara erau realizate din curele țesute din fibre rasucite din materiale nerechiziționate, ce se puteau cumpara fara cupoane.

In deceniul cinci al secolului trecut, barbații europeni au acceptat sandalele pentru anotimpul calduros, deși aceia din America le-au considerat multa vreme o forma de incalțaminte mult prea feminina pentru ei.

Prin anii 1960 ai veacului 20, mișcarea hippie a adus sandalele minimaliste in conștiința publicului sub denumirea de “sandalele lui Iisus” (“Jesus Sandals”).

Abia in anii 1990 sandalele casual au reprezentat un element de vara pentru oricine, inclusiv pentru barbați.

Așa stau lucrurile ele reprezinta un tip de incalțaminte care nu ar trebui sa lipseasca nimanui, indiferent ca vorbim de sandale casual, sandale elegante cu toc inalt, sandale pentru concediile de la malul marii ori sandale speciale pentru deplasarile montane.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *