Scandal la Uniunea Scriitorilor: Nicolae Manolescu ameninta cu excluderi masive

Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), Nicolae Manolescu, a afirmat duminica, pentru Agerpres, ca membrii autodeclaratei “conduceri a USR” vor fi exclusi din acest for, in cadrul Consiliului National care se va intruni luni.?”Deocamdata, ii dam afara pe toti cei care s-au ales in conducere. Maine (n.r. – luni) avem Consiliu. Vor trebui sa faca lista completa daca vor sa se duca la judecatorie si atunci o s-o aflam si noi”, a spus Manolescu.?
El a explicat ca un grup de 15 scriitori – membri si nemembri ai Uniunii – au convocat “ilegal” o Adunare Extraordinara in care “s-au ales” in conducerea USR.?”Au convocat in mod ilegal, nestatutar, o adunare, la care au participat vreo 15 – 20 si s-au ales si nu mai stiu ce vor sa faca pe-acolo…. Au anuntat in ziar si noi am dat un comunicat ca povestea e ilegala, pentru ca nu se poate face Adunare Generala Extraordinara, conform statutului, decat daca o convoaca presedintele, consiliul sau o treime din membri. Ceea ce inseamna 800. Asta nu i-a impiedicat s-o faca. S-au ales, dar o sa-i contestam in justitie”, a declarat Manolescu.?Acesta a anuntat ca urmatoarele alegeri pentru conducerea USR vor avea loc in 2018.?”Daca ma joc – maine, noi doi, mai gasesc pe cineva si convocam o Adunare Generala a Academiei Romane, ne alegem presedinti, vicepresedinti si ne ducem la justitie sa ne inscriem. Ei cam asta au facut. Mai ales ca unii dintre cei care s-au ales sunt dati afara din Uniune, asa ca nici macar membri nu sunt. Au fost vreo sase-sapte sa zic asa si vreo zece membri”, a spus Manolescu, mentionand ca acestia vor fi “dati afara din USR””.?Potrivit unui comunicat al autointitulatei conduceri (Consiliul Director ) a USR, “in luna februarie 2015, Comitetul de initiativa al Adunarii Generale a Asociatiei Uniunea Scriitorilor din Romania a cerut convocarea unei Adunari Generale Extraordinare”.?”Conform OG 26/2000, dupa expirarea termenului legal de un an, orice membru are dreptul sa o convoace. Comitetul de initiativa a procedat in consecinta. In luna februarie a fost postat convocatorul pe site-ul www.alegeriusr.ro, trimis prin posta electronica spre membri si publicat in trei ziare de circulatie nationala: Adevarul, Jurnalul National si Evenimentul Zilei. Termenul a fost de o luna, conform legii. Pe data de 18 martie, cvorumul nu a fost intrunit, astfel ca Adunarea Generala Extraordinara a fost reconvocata, conform legii, dupa 24 de ore, pe 19 martie, in sediul Colegiului National “Mihai Viteazul”, din Capitala”, se arata in comunicat.?
Uniunea Scriitorilor are acum doua conduceri, una veche, reprezentata de mai multi ani de Nicolae Manolescu, si una nou aleasa pe 19 martie, cu Cristian Teodorescu in calitate de presedinte si cu Florin Iaru si Dan Mircea Cipariu -, vicepresedinti. De remarcat ca in conducerea noua figureaza scriitori care fusesera exclusi din Uniune de vechii sefi. Alegerile din 19 martie sunt contestate de vechea garda si absolut toti scriitorii care au participat sunt amenintati cu excluderea.
Florin Iaru a declarat pentru Romania libera ca azi dimineata, la prima ora, noua conducere se va prezenta la tribunal, pentru a se inscrie la Registrul Fundatiilor si Asociatiilor. “Asta va fi ziua cea mare. Fie vom fi exclusi cu totii din Uniunea Scriitorilor, fie noua conducerea o va pofti pe cea veche pe usa afara”, a precizat scriitorul.??
Cum s-a ajuns la aceasta situa?tie? “In februarie 2015, Comitetul de initiativa al Adunarii Generale a Asociatiei Uniunea Scriitorilor din Romania a cerut convocarea unei Adunari Generale Extraordinare. Conform OG 26/2000, dupa expirarea termenului legal de un an, orice membru are dreptul sa o convoace. Comitetul de initiativa a procedat in consecinta. In luna februarie anul curent a fost postat convocatorul pe site-ul www.alegeriusr.ro, trimis prin posta electronica spre membri si publicat in trei ziare de circulatie nationala. Termenul a fost de o luna, conform legii. Pe data de 18 martie, cvorumul nu a fost intrunit, astfel ca Adunarea Generala Extraordinara a fost reconvocata, conform legii, dupa 24 de ore, pe 19 martie, in sediul Colegiului National Mihai Viteazul, din Capitala”, a explicat Florin Iaru.
In replica, Uniunea Scriitorilor a replicat ca, a”indiferent de Statut, oricare ar fi el inainte de cel in vigoare contestat de asa-zisul grup de reforma, se prevede clar in ce conditii poate fi convocata Adunarea Generala Extraordinara (la solicitarea Presedintelui, a Consiliului/ Comitetului Director sau a unei treimi din numarul membrilor). Convocatorul este semnat de un “comitet de initiativa al adunarii generale extraordinare”, organ care nu este si nu a fost prevazut in nici un Statut al USR”. Comitetul de initiativa considera insa legal convocata Adunarea Generala, deoarece, conform Legii 26/2000, daca a trecut mai mult de un an de cand o astfel de sedinta nu a avut loc, orice membru poate solicita organizarea uneia.
Vechea conducere a trecut la amenintari fatise prin comunicate puse la vedere pe site-ul institutiei: “Reiteram faptul ca USR i-a avertizat pe membrii sai care participa la Adunarea Generala Extraordinara, ilegal convocata de un “Comitet de initiativa al adunarii generale extraordinare” – care nu exista, din 17 si 18 martie, ca ii va exclude din randurile USR pentru grave incalcari ale Statutului”.
Comitetul de initiativa doreste o schimbare profunda in structurile Uniunii, printre modificari fiind si reducerea numarului de mandate ale membrilor conducerii la doar doua pentru a nu se mai ajunge ca un presedinte, de pilda, sa ramana in functie pe viata. In plus, li se va interzice membrilor conducerii sa participe la concursuri organizate chiar de Uniune. Toti scriitorii care au fost exclusi de a”regimul” Manolescu vor fi reprimiti in asociatie. Consiliul Director va cere si organizarea unui audit extern care sa ia la puricat actele intocmite de vechea conducere.? ?
Adunarea Generala Extraordinara a hotarat: eliminarea din Statutul USR a prevederilor abuziv si ilegal introduse in 2009 si 2013 de fosta conducere USR privind libertatea oricui de-a modifica statutul “dupa imprejurari”; limitarea la doua a numarului de mandate pentru functiile de conducere, reducerea rationala a libertatilor financiare si de decizie ale conducerii, adaptarea cuantumului cotizatiei la posibilitatile economice ale membrilor, anularea sanctiunilor abuzive, inclusiv a excluderilor decise de fosta conducere, precum si solicitarea unui audit financiar extern, pentru elucidarea modului in care au fost administrate fondurile publice si resursele proprii ale USR.?De asemenea, a fost votata o noua conducere: Cristian Teodorescu – presedinte al USR, Florin Iaru si Dan Mircea Cipariu – vicepresedinti. Din Consiliul Director fac parte Ioana Craciunescu, Grigore Soitu, Cosmin Perta, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu si Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu si Daniel Vorona.
Adunarea Generala Extraordinara a fost filmata
Noul Consiliu Director al …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *