Scenariu SUMBRU pentru Romania: trei ani de recesiune si somaj de peste 9%

Scenariul advers care va fi utilizat de ABE reflecta riscurile considerate in prezent ca reprezentand cele mai pertinente amenintari la adresa stabilitatii sectorului bancar, scrie Adevarul.ro.

Acestea sunt cresterea costurilor imprumuturilor prin emisiuni de obligatiuni amplificata de o schimbare semnificativa a evaluarii riscului de catre investitori (mai ales catre pietele emergente), deteriorarea in continuare a calitatii creditelor in tarile cu cerere redusa, stagnarea reformelor care ar pune in pericol increderea in sustenabilitatea finantelor publice, precum si lipsa masurilor de restructurare si reabilitare a situatiei financiare a bancilor, necesara pentru ca acestea sa-si mentina accesul la finantare din piata la costuri rezonabile.

Parametrii testelor de stres includ in acest scenariu cresteri puternice ale randamentelor cerute de investitori la cumpararea de obligatiuni, dar si scaderi puternice pe piata imobiliara si pe burse, precum si intrarea in recesiune a tuturor tarilor din UE, inclusiv a Poloniei care a evitat aceasta situatie in criza financiara globala declansata in 2008.

Testele de stres vor viza 124 de banci de importanta sistemica in Uniunea Europeana si sunt efectuate in paralel cu o evaluare a calitatii activelor din sistemul bancar derulata de catre Banca Centrala Europeana, potrivit Mediafax.

Scenariul pesimist ia in calcul pentru Romania o contractie de 1,4% in acest an, insotita de avansul somajului la 7,7% si scaderea puternica a preturilor pe piata imobiliara. Scenariul de baza prevede o crestere economica de 2,3% in acest an si o rata a somajului de 7,2%.

Scenariul de baza al ABE, considerat probabil avand in vedere situatia actuala, foloseste estimari publicate de Comisia Europeana pentru anii 2014 si 2015, in timp ce pentru 2016, prognozele apartin autoritatii bancare.

Proiectiile privind preturile locuintelor apartin, de asemenea, ABE. Deteriorarea situatiei economice si financiare ar cauza declinul accelerat al preturilor la locuinte, cu 12,2% in acest an, in timp ce pe piata comerciala (birouri, retail, industrial) declinul ar fi mai temperat, de 8,6%, in variata pesimisita avuta in vedere de ABE.Mai multe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *