SCHIMBARE DE STRATEGIE? Cum privesc Europa si Washington-ul un atac in Siria

Scepticismul creste in Europa si la Washington in privinta unui atac in Siria

De la Londra la Berlin, desi bulversati de imaginile presupusului atac chimic din 21 august din apropiere de Damasc, parlamentarii refuzau sa acorde un cec in alb liderilor american, britanic si francez pentru a lansa atacuri punitive impotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Londra este epicentrul acestui scepticism politic. Opozitia laburista refuza sa voteze orice text propus de premierul David Cameron in favoarea unui recurs la forta atat timp cat rezultatele anchetei Natiunilor Unite la fata locului nu sunt cunoscute, intarziind atacurile care pareau iminente in urma cu cateva zile. Britanicii nu se grabesc: doar 22 la suta, potrivit unui sondaj YouGov/The Times publicat joi, sunt favorabili unei interventii, fata de 51 la suta care se opun.
Acolo unde au fost realizate sondaje in Europa, acestea arata ca populatia nu este dornica de razboi.Germanii, traditional reticenti fata de mobilizarea militarilor lor, se opun in proportie de 58 la suta unor atacuri in Siria, fata de 33 la suta care le-ar sustine, potrivit unui sondaj Politbarometer/ZDF. Germania a contribuit la razboiul din Afganistan dar s-a distins de Paris si Londra abtinandu-se la votul din Consiliul de Securitate al ONU care autoriza recursul la forta in Libia, in 2011. In prezent, cancelarul Angela Merkel insista asupra unei rezolutii a ONU.
In Franta, unde Parlamentul este convocat miercurea viitoare pentru o sesiune extraordinara, opinia publica este impartita. Doua sondaje despre eventualitatea unei interventii militare sub egida ONU aratau, miercuri, ca 55 la suta si, respectiv, 45 la suta din populatie ar sustine o astfel de actiune, fata de 45 la suta si, respectiv, 40 la suta care s-ar opune.
Clasa politica ramane in general circumspecta, daca nu ostila, in privinta strategiei globale, in special Frontul National si Partidul Comunist. Socialistii raman discreti si multi din tabara de dreapta evoca precedentul razboiului din Irak din 2003, precum Dominique de Villepin.
In Italia, subiectul nu genereaza dezbateri: stanga si dreapta refuza sa participe la o interventie fara acordul ONU. In Spania, unde milioane de persoane au manifestat in 2003 impotriva razboiului din Irak, in care au fost mobilizati militari spanioli, prudenta domina si Guvernul se indreapta spre ONU, la fel ca in Austria.
Barack Obama se confrunta cu rezerve de alta natura. Congresul american nu se considera dependent de concluziile ONU, o institutie care genereaza neincredere in randul republicanilor.Nimeni nu se indoieste ca presedintele, descris joi de revista Time drept un “razboinic nefericit”, va elabora o justificare legala pentru “raspunsul” militar, in numele interesului national si al incalcarii normelor internationale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *