Se ascute “lupta” intre partide in an electoral: PNL vrea 1 miliard de lei pentru noi spitale, cei de la PPU sa mareasca pensiile

de Catalina Manoiu Publicat la: 27.03.2016 09:10 Ultima actualizare: 27.03.2016 09:11

In an electoral, parlamentarii cer alocarea anuala a 1 miliard de lei pentru constructia de noi spitale sau instituirea unei taxe de solidaritate de 1% din profitul agentilor economici, care sa fie folosita pentru marirea pensiilor care sunt mai mici decat salariul minim pe economie.

Liberalii cer ca Ministerul Sanatatii si Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa aloce sumele necesare construirii de noi spitale conform unui plan de investitii aprobat la nivel national.
Astfel, “”pentru investitiile prevazute la articolele 193 si 198 Ministerul Sanatatii si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice vor aloca un buget anual de 1 miliard de lei, astfel, incat in fiecare an sa se poata demara constructia unui nou spital, in baza unei liste care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului sanatatii si ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice””, se arata intr-o propunere legislativa privind completarea articolului 198 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, semnata de peste 20 de liberali.

Parlamentarii PNL sustin ca daca s-ar aloca anual 1 miliard de lei pentru acest obiectiv, in decurs de 9 ani ar putea fi construite 12 spitale la cheie, ultramoderne, fiecare avand 800 de paturi, la standardele actuale de exigenta.
“”Astfel, pana in 2025 ar putea exista cate un spital modern in toate centrele universitare medicale””, promit liberalii.
Initiatorii propun inceperea construirii in anul 2017, anul care va urma alegerilor electorale, a 4 spitale noi, urmand ca peste 3 ani, in 2020, cand primele spitale vor fi gata, sa se demareze constructia a inca 4 spitale “si asa mai departe”, potrivit expunerii de motive.
In textul mentionat se mai arata ca, in prezent, trei sferturi din spitalele din Romania sunt construite inainte de 1980, cand Romania isi construise un sistem de spitale pavilionare.
“Sistemul a fost bun la vremea respectiva, dar este ineficient in zilele noastre, pacientul fiind transportat im 4-5 unitati pavilionare”, sunt de parere initiatorii.
De asemenea, “cheltuielile cu un spital nou sunt cu 40% mai mici decat cele cu unul existent – si amortizarea noilor spitale s-ar face intr-un termen mult mai scurt””. “”Eficienta sa este crescuta, atata vreme cat s-a dezvoltat reteaua de transport rapid a pacientilor cu ambulante si pe calea aerului””, mai argumenteaza liberalii, potrivit carora “”fiecare leu deturnat inseamna multe vieti puse in pericol””.
Acestia afirma ca “”in tarile civilizate nimeni nu mai renoveaza un spital vechi de 40-50 de ani pentru ca nu mai corespunde standardelor” si este mai iefin sa construiesti altul.
Un alt argument al initiatorilor ar fi ca infectiile intraspitalicesti apar cu o frecventa mai mare intr-un spital vechi, “germenii stand cantonati in pereti, canalizare, tamplarie si pe alte suprafete, iar la un moment dat este imposibil sa mai lupti impotriva lor pentru ca dezvolta o mare rezistenta la antibiotice”.
Daca liberalii sunt preocupati, in an electoral, de constructia de noi spitale, senatorii Ioan Ghise si Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio, membri ai Partidului Puterii Umaniste (PPUSL), vor mareasca pensiile, prin instituirea unei taxe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *