Se scumpesc gazele de la 1 iulie. Ce a convenit Guvernul cu FMI

Vesti proaste pentru romani: Cu cat se scumpesc gazele / FOTO: www.rfi.ro

Pretul gazului pentru populatie va creste in medie cu circa 5% pe an pana in 2018, potrivit calendarului de liberalizare al pietei reglementate convenit cu FMI.

Conform unor surse din Guvern, citate de Economica.net, prima ajustare de pret se va face de la 1 iulie, cand pretul pe care il platesc consumatorii casnici va creste cu circa 6%.
“Pretul gazului va creste cu cate 6 lei/MWh in fiecare an, pana in 2018. Am reusit sa convingem FMI sa ne oprim la 78 de lei/MWh, de la 90 de lei/MWh cat doreau ei initial”, arata sursele citate.
Memorandumul de intelegere cu FMI, din care face parte si calendarul de liberalizare al pretului gazelor, se aproba azi in sedinta de Guvern. Din aprilie, pretul la gaze variaza de la un judet la altul. Cel mai scump este in judetele din nordul Romaniei.
Astfel, diferenta intre pretul platit de un roman din sudul tarii (Muntenia, Dobrogea, Oltenia) si unul din nord (Transilvania, Moldova, Maramures si Banat) este de aproape 16%.

Pretul final al gazelor naturale platite de consumatorii casnici va creste de la 1 iulie cu 5-8%, declarase inca din luna aprilie seful ANRE, Niculae Havrilet.
Potrivit acestuia, sumpirea gazelor naturale este cauzata de liberalizarea pretului de productie a gazelor naturale, proces asumat de Guvern fata de Comisia Europana (CE) si Fondul Monetar International (FMI).
“Pretul final va creste cu circa 5 – 8% in medie de la 1 iulie, calculat pentru anul 2015-2016. Este vorba de o medie pentru ca pretul pe regiuni va depinde de fiecare operator in parte. Aceasta majorare se va simti practic mai mult de la 1 decembrie deoarece pana atunci consumul este mic si nu se mai consuma gaze pentru incalzire”, a explicat Havrilet.
Incepand cu data de 1 aprilie 2015, preturile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici au scazut, in medie, cu 3,9% potrivit ANRE.

Facturile la gaze vor contine de acum inainte si sumele pe care urmeaza sa le platesti in urmatoarele doua luni.
Furnizorul de gaze pentru jumatatea de sud a tarii va insera in factura pentru clientii casnici si estimarile de consum pentru urmatoarele doua luni calendaristice.
GDF Suez sustine ca, stiind cat va avea de plata la gaze in urmatoarele luni, cetateanul isi va chivernisi mai bine banii, informeaza Economica.net. Furnizorul francez iti va prezenta scris, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *