Sebastian Ghita se poate da victima politica pentru a scapa de extradare. Ministerul Justitiei incepe procedurile pentru aducerea in tara a mogulului IT

Conventia europeana de la Paris, in baza careia Ministerul Justitiei va cere extradarea lui Sebastian Ghita, permite Serbiei sa refuze procedura in cazul in care apreciaza ca infractiunea de care este acuzat fostul deputat este una politica sau conexa uneia de acest fel. Ghita a sustinut adesea ca este persecutat politic.
UPDATE 08.00: Ministrul Justitiei va demara, marti, procedurile pentru extradarea lui Sebastian Ghita.?

Ministerul roman al Justitiei a transmis public ca extradarea lui Sebastian Ghita, capturat saptamana trecuta in Serbia, se poate face in baza Conventiei europene incheiate la Paris, la 13 decembrie 1957, si a protocoalelor sale aditionale, incheiate la Strasbourg, la 15 octombrie 1975 si la 17 martie 1978. Articolul 3 al acestei conventii spune ca a”extradarea nu se va acorda daca infractiunea pentru care este ceruta este considerata de partea solicitata ca infractiune politica sau ca fapta conexa unei asemenea infractiuni”. Cu alte cuvinte, daca partea sarba considera ca faptele lui Ghita au legatura cu infractiuni politice, poate refuza extradarea.
Ghita: a”Mi-au spus ca imi vor duce mama la DNA”
Citeste si:?Extradarea fostului deputat Sebastian Ghita ar putea dura o luna. Care este motivul acestei intarzieriExtradarea fostului deputat Sebastian Ghita, identificat si retinut la Belgrad, ar putea dura pana la o luna, informeaza IGPR, potrivit Mediafax. Motivul acestei intarzieri ar fi faptul ca intre Romania si Serbia nu exista acord de extradare, dar este in vigoare un tratat, prin declaratie de succesiune, incheiat intre Rep. Populara Romana si Rep. Populara Federativa Iugoslavia, ratificat in 1961. Sebastian Ghita va fi dus la Belgrad in fata unui judecator care va decide extradarea.
Fostul deputat s-ar putea preleva de acest articol, in incercarea de a impiedica extradarea si condamnarea in Romania. Scenariul nu este unul pur speculativ, cata vreme, inca de la primul sau dosar penal, Sebastian Ghita a sustinut, in nenumerate randuri, ca este o victima politica a a”sistemului”.
Intr-una dintre inregistrarile transmise de televiziunea pe care o patroneaza, RTV, Ghita se plangea astfel: a”Mi-au spus ca imi vor duce mama la DNA, la fel cum au dus-o pe mama lui Victor Ponta, mi-au spus ca ii vor aresta pe frate, pe prieteni si ca am sa ma intalnesc cu toti la inchisoare, iar pretul era un denunt impotriva lui Dragnea, ca sa fie blocat sa devina prim-ministru”.
Conventia de la Paris este singurul document care poate fi invocat de Ministerul Justitiei in vederea extradarii. Un acord explicit in acest sens nu exista intre Romania …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *