Sedinta Comisiei de cod electoral, cu usile inchise

Sedinta Comisiei de cod electoral s-a desfasurat, miercuri, cu usile inchise, iar presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a precizat ca “nu se pot lua decizii cu usile inchise”, transmite Mediafax.
Inaintea sedintei, Zgonea a fost intrebat daca se va decida pentru accesul presei la lucrarile comisiei, pentru a asista la dezbateri. “Ca intotdeauna, cum sa nu”, a replicat presedintele Camerei Deputatilor. Ulterior, la intrarea in sala de sedinta, el le-a transmis colegilor ca pentru cinci minute jurnalistii vor avea acces pentru “oportunitati de imagini”.
Zgonea a spus, in debutul sedintei Comisiei, ca au fost distribuite documentele si analizelor asupra sistemelor electorale. El a mentionat ca prima propunere vizeaza solicitarea adresata conducerii camerelor Parlamentului pentru transmiterea catre acest for a tuturor initiativelor aflate in procesul legislativ, care au legatura cu sistemul electoral.
De asemenea, el a mentionat ca a fost distribuit Regulamentul de functionare al Comisiei de cod electoral. “Am vazut ca in 2008 si 2004 s-a facut un proiect de hotarare pentru aprobarea conditiilor generale privind accesul reprezentantilor mijloacelor de informare in masa la lucrarile comisiei comune si, daca vreti, sincer, l-am copiat pe acelasi. Adica dezbaterile cand le avem pe text ramanem intre noi, in rest presa este invitata fara nicio problema, oportunitati la inceput, la sfarsit un presedinte sau un vicepresedinte pe temele care sunt agreate de toata lumea comunica presei, asa cum s-a facut in ultimii ani fara nicio problema”, a declarat Zgonea.
El a mentionat ca exista inclusiv o lista cu 23 de organizatii sau persoane care au solicitat sa fie observatori in comisia parlamentara si sa-si exprime punctele de vedere.
Zgonea a fost rugat de jurnalisti sa clarifice daca presa are sau nu acces pe parcursul sedintelor, in integralitatea lor. “Pe aceleasi principii care au fost in ultimii 20 de ani, nimic in plus”, a replicat el, mentionand ca inainte de anul 2000 presa nu avea acces la sedintelor comisiilor parlamentare.
Acest punct de vedere a fost sustinut si de liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti.
“Deci, cinci minute de oportunitati la inceput, la final comunicarea publica care se face in numele comisiei”, a mai spus Zgonea.
Jurnalistii i-au transmis ca sedintele comisiilor parlamentare sunt publice, conform Regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului, si pentru a nu fi publice este necesar un vot al parlamentarilor. “Astea sunt principiile pe care functionezi intotdeauna cand construiesti legi electorale”, a replicat Zgonea.
Presedintelui Camerei Deputatilor i s-a precizat ca la Comisia de revizuire a Constitutiei a fost permis accesul presei pe parcursul lucrarilor. “Dupa ce se termina sedinta va raspund la intrebari”, a continuat Zgonea.
“Deci, noi vrem o comisie care sa lucreze si care sa aiba rezultate pentru toata lumea”, a mai spus el.
Zgonea a fost intrebat cu ce impiedica jurnalistii desfasurarea lucrarilor comisiei daca asista la acestea. “Dar ne impiedicati cu nimic, dar nu se pot lua deciziile de fata cu presa. Nici la Guvern nu aveti oportunitate. Asa se lucreaza in toata lumea, sa stiti. Haideti sa nu facem dintr-o comisie care are un rol important in societate in acest moment sa facem o ambitie personala a unor colegi care vor sa stea”, a mai spus presedintele Camerei Deputatilor.
Si deputatul PSD Eugen Nicolicea a atentionat ca se poate aplica Regulamentul in situatia in care continua discutia cu jurnalistii. “Asa cum se face in fiecare comisie permanenta, din Parlamentul Romaniei, au acces doar parlamentarii. In rest,vor fi invitati, isi vor exprima punctele de vedere si se va vota. Aveti acces la stenograme, aveti acces la toate chestiunile”, a mai afirmat Zgonea.
Jurnalistii i-au precizat ca la sedintele comisiilor permanente jurnalistii au acces, conform Regulamentului, de la inceputul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *