Sedinta de urgenta la PSD. Guvernul Tudose ar putea fi restructurat. Niculae Badalau: “Mai scoatem din birocratie”

Comitetul Executiv al PSD a fost convocat pentru luni, 8 ianuarie, la ora 14.00, la sediul partidului din Kiseleff. Presedintele PSD Liviu Dragnea anuntase miercuri, imediat dupa demisia Doinei Pana din functia de ministru al Apelor si Padurilor, ca noul ministru va fi stabilit intr-o sedinta a CEx zilele urmatoare.
Sursele politice citate de Romania TV au precizat ca se doreste reducerea numarului de ministere din Cabinetul Tudose prin comasarea mai multor portofolii si desfiintarea altora.
Printre modificarile pregatite sunt: comasarea Ministerului Mediului cu cel al Apelor si Padurilor si pe cel al Mediului de Afaceri, comert si antreprenoriat cu cel al Economiei. Ministerul Muncii ar urma sa preia si atributiile?ministrului consultarii publice si dialogului social. De asemenea, ar urma sa fie redus si numarul posturilor de vicepremier. Ar urma sa ramana unul, maximum doi vicepremieri, potrivit surselor Romania TV. In sedinta CEx a PSD ar urma sa se discute si despre ministrii care nu au dat randament si care risca sa fie remaniati: Florian Bodog, Liviu Pop, Gratiela Gavrilescu, Ilan Laufer si Gabriel Petrea.
Potrivit Constitutiei, daca se schimba structura sau compozitia politica a guvernului, este nevoie de un nou vot de incredere in Parlament.?ARTICOLUL 85
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.
(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Daca prin propunerea de remaniere?se schimba structura?sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2)?numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.?
Restructurarea Cabinetului Tudose va testa majoritatea parlamentara.
“Speram sa avem o majoritatea solida si cu siguranta tot ceea ce va hotari CEx vizavi de o noua structura guvernamentala, daca CEx va hotari, va trece”, a spus presedintele executiv al PSD, Nicolae Badalau, intr-o interventie telefonica la Romania TV.
Intrebat daca va fi mai eficient un Guvern cu 15 ministere, Badalau a spus ca “da, ar putea fi mai eficient. S-ar putea sa fie decis sa fie mai scurt, mai scoatem din birocratie si lucrurile sa functioneze mai bine”.
Intrebat daca “greii” din partid sustin o restructurare a Guvernului, Badalau a raspuns ca “inca nu s-a discutat despre acest lucru, eu am vazut declaratia domnului presedinte Dragnea si a premierului, dansii au spus ca este o optiune buna”.
Ministrul Apelor si Padurilor, Doina Pana, a demisionat din functie miercuri, invocand motive de sanatate. Ea a ocupat portofoliul de la Ministerul Apelor si Padurilor din 29 iunie 2017 in Guvernul Tudose.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara in data de 28 decembrie, ca in luna ianuarie se va face o analiza in coalitie pentru a vedea “daca este nevoie sau nu sa se procedeze la o restructurare a Guvernului”.
“Evaluarea Guvernului s-a facut permanent si se face uitandu-ne la masurile pe care le-am adoptat in Guvern si ne uitam si in Parlament. Trebuie sa vedem anul viitor daca forma Guvenului este cea mai buna, daca este nevoie sau nu sa se procedeze la o restructurare a Guvernului. Daca da sau nu. Nu a existat nici din partea Guvernului nici din partea noastra in coalitie vreo perioada de ragaz in care sa poti sa faci o astfel de analiza si am avut o discutie cu primul ministru si cu domnul Tariceanu ca in ianuarie sa incepem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *