Segmentul centrelor comerciale este cel mai putin afectat de stagnarea pietei imobiliare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Nivelul tranzactiilor imobiliare s-a mentinut la un nivel scazut anul acesta. Potrivit Cushman and Wakefield, rata de crestere pe toate segmentele pietei a incetinit. Conditiile restrictive la credite sunt motivul principal al acestei situatii, spun specialistii imobiliari. Totusi, retailul nu este atat de afectat de schimbarile de pe piata.

Segmentul dezvoltarilor comerciale este cel mai putin afectat de transformarile de pe piata imobiliara. Dimpotriva, specialistii raporteaza cresteri. Retailul evolueaza mai mult in orasele mari, dar exista interes si pentru orasele mici. Expertii imobiliari spun ca cifra de afaceri a companiilor creste cam in orice domeniu de activitate, fapt care genereaza interesul dezvoltatorilor de a construi centre comerciale pentru aceste firme.

„Din staticticile facute de noi, la nivel european piata ocupationala in domeniul retailului nu a suferit foarte mult. Ba din contra, a si crescut, nu atat de mult in Europa de Vest, mai mult in Europa de Est si Centrala. Daca exista cerere, se si construieste, ca in orice business”, a dedclarat Razvan Gheorghe, Managing Director Cushman&Wakefield Activ Consulting.

Una din motivatiile cresterii pietei de retail in contextul transformarilor prin care trece real-estate-ul autohton, este mutarea interesului romanilor: dinspre achizitia de case catre consum. „Nu se mai cumpara atat de mult rezidential, dar oamenii cheltuiesc pe ceva.

Daca ne uitam la noi ca nu punem nici un ban deoparte, undeva se duc banii si se duc aici, cu siguranta. Oamenii cumpara”, mai spune Gheorghe.

Potrivit Cushman&Wakefield, liderul pietei de consultanta in retail, stocul de spatii comerciale se va tripla pana la sfarsitul lui 2009, ritmul de crestere fiind de peste 200%. Astfel, de la aproximativ 41 de mp la mia de locuitori, tara noastra va avea 127 de mp la mia de locuitori, totalul proiectelor de retail anuntate fiind de 1,8 milioane de mp pana la finalul anului viitor.

spot_imgspot_img