Semnaturi “in alba” pentru partide

A?inceput faza pe semnaturi a campaniei electorale. Mai prin corturi, mai prin cunostinte, mai prin online, mai prin a”mijloace specificea”, partidele se straduiesc sa stranga semnaturile cerute pentru depunerea candidaturilor de noua lege electorala. Multi oameni se intreaba de ce a fost nevoie sa se introduca obstacolul semnaturilor de sustinere – pana acum, orice partid putea depune fara restrictii liste de candidati.
In primavara lui 2015 nu s-a modificat numai legea privind alegerile parlamentare, ci si cea a partidelor. In vechea formula, aceasta prevedea conditii draconice pentru inregistrarea unui partid: 25.000 de semnaturi, cate 1.000 in 18 judete… Indeplinirea acestor conditii asigura partidului o anumita legitimitate, garantia ca este relevant pentru un numar semnificativ de persoane. Pentru ca, trebuie spus, este necesar un anumit filtru la depunerea candidaturilor: altfel buletinele de vot ar deveni excesiv de stufoase, iar campania electorala – o harmalaie neinteligibila.
Modificarea legii partidelor a facut posibil ca, practic, oricare trei persoane care dispun de 300 de lei sa poata infiinta un partid, desfiintandu-se astfel o ingradire a dreptului la asociere. Cu alte cuvinte, trebuia gasita o metoda de a inlocui obstacolele excesive puse la infiintarea unui partid cu unele rezonabile, la depunerea candidaturilor – si s-a optat pentru listele de semnaturi. De altfel, trebuie spus ca semnaturile de sustinere erau necesare candidatilor independenti si in vechea lege, si anume in numar mai mare decat in cea actuala.
De la principiu (pentru care am mi-litat la vremea respectiva, alaturi de organizatiile din Campania Politica fara Bariere) si pana la transpunerea acestuia in lege au intervenit parlamentarii (anume subcomisia condusa in deplina confidentialitate de catre deputatul Nicolicea), care au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a limita accesul la candidaturi al nou-venitilor. Au stabilit numarul de semnaturi la limita maxima admisa de Comisia de la Venetia (1% din numarul alegatorilor). Au facut un formular prin care se cer si seria, si numarul cartii de identitate, si contul numeric personal, si data nasterii (ca si cum nu ar fi cuprinsa in CNP), si adresa – astfel incat cel care semneaza sa aiba toate temerile posibile ca datele furnizate ar putea folosi la altceva. Au facut in asa fel incat cheltuielile legate de strangerea semnaturilor sa nu poata fi decontate impreuna cu restul cheltuielilor de campanie.
Problema care a fost formulata in ultimul timp, printre altii de catre Codru Vrabie, colegul meu de la Politica fara Bariere, este ca se cere oamenilor sa semneze fara a cunoaste lista candidatilor propusi de partidul respectiv. Intr-adevar, legea prevede ca lista candidatilor sa fie definitivata abia in momentul depunerii candidaturilor la Biroul Electoral, moment in care strangerea semnaturilor este deja incheiata. Teoretic, ar fi posibil sa cerem partidelor sa-si definitiveze listele cu trei luni inainte de alegeri, cand incepe strangerea de semnaturi, dar cred ca asta ar fi o sarcina imposibila pentru cele mai multe dintre ele, mai ales in conditiile in care aceasta activitate incepe la mai putin de trei luni dupa alegerile locale.
De fapt, afirmatia ca s-ar cere sustinatorilor o semnatura a”in alba” e doar partial adevarata. Semnatura de sustinere nu este un vot. Mai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *