Senatorii resping proiectul lui Cernea privind delfinii. Hasotti: “Absurditati si chestii penibile, imi imaginez delfini avocati”

de Eliana Radulescu – Mediafax, Valentina Postelnicu Publicat la: 22.04.2014 17:52 Ultima actualizare: 22.04.2014 18:03

Propunerea deputatului independent Remus Cernea ca delfinii sa fie considerati persoane non-umane si sa beneficieze de protectie speciala pe teritoriul Romaniei a primit, luni, voturi negative din partea Comisiilor pentru Mediu si pentru Administratie publica din Senat.

Propunerea a a primit raport de respingere din partea senatorilor din Comisia pentru Mediu, care au acordat proiectului 7 voturi “impotriva”, inregistrandu-se si o abtinere. Proiectul de lege a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Administratie de la Senat si din partea Consiliului Legislativ, iar punctul de vedere al Guvernului lipseste din document.
Senatorii din Comisia pentru Mediu au atras atentia ca acest proiect de lege nu va sta in picioare din punct de vedere legislativ si este “clar neconstitutional”. Vicepresedintele Comisiei pentru Mediu, Doina Silistru, a aratat ca exista legislatie pentru protectia animalelor, pentru reglementarea activitatii de pescuit sau pentru protectia rezervatiilor naturale, iar cu acest proiect de lege “se merge prea departe”.

In plus, senatorii au tinut sa precizeze ca nu exista o reglementare pentru persoanele “non-umane”, intrebandu-se ce statut juridic au acestea.
Remus Cernea s-a prezentat, marti, la dezbaterile din comisiile avizatoare din Senat, alaturi de printesa Brianna Caradja, si purtand un tricou cu mesajul “Recunoasteti delfinii ca persoane non-umane”.

El a pledat, la dezbaterile din Comisia de Administratie publica, pentru proiectul de lege pe care l-a initiat, aratand ca, dincolo de nenumaratele probleme stringente in Romania, “apar teme care exced cumva cadrul acesta de presiune imediata si de necesitate de a lua decizii cu privire la chestiuni care privesc viata de zi cu zi in Romania”. “Acest proiect de lege intra intr-un astfel de registru, se refera la o tema care cere o abordare mai larga, o deschidere conceptuala mai larga. Aceasta propunere vine sa adauge un pas suplimentar in evolutia morala a umanitatii si in modul in care umanitatea se raporteaza la alte specii decat specia noastra”, a spus Cernea.
El a explicat ca cercecetarile din ultimele decenii au aratat ca delfinii sunt o specie “extraordinar de evoluata”, cu o “inteligenta extraordinar de complexa”, indivizii manifestand curiozitate si avand relatii sociale complexe. El a precizat ca delfinii sunt singura specie cunoscuta care salveaza in mod sistematic vieti omenesti, fapt ce presupune, potrivit parlamentarului, o capacitate conceptuala si chiar morala care ii ridica la un nivel foarte inalt de inteligenta.
“Creierul delfinilor rivalizeaza, in complexitate, cu creierul fiintelor umane. Din nefericire, delfinii sunt inca victime in masa ale activitatii umane, sunt vanati pentru a fi vanduta carnea lor in Japonia”, a declarat deputatul independent, precizand ca, dupa ce a anuntat pe internet aceasta initiativa legislativa, a primit un val de mesaje de sustinere din intreaga lume, sute de scrisori, “unele de la persoane prestigioase”.
“Daca Romania ar face un astfel de pas, pas facut de India anul trecut, dar Romania ar fi prima tara europeana ar legifera intr-un astfel de sens, reverberatiile ar fi pe intreaga planeta. Ar fi un lucru extraordinar de bun pentru tara noastra si, dati-mi voie sa fac un apel la sentimentul patriotic al fiecaruia dintre dumneavoastra, Romania ar beneficia de o imagine in presa internationala foarte buna daca ar face un astfel de pas. Acordarea statutului de persoane non-umane delfinilor, care nu inseamna foarte mult in realitate, inseamna insa mult simbolic, inseamna ca suntem capabili sa ne deschidem si sa intelegem si alte forme de viata extrem de dezvoltate de pe planeta noastra”, a mai declarat aceasta.
Remus Cernea a mai adus un argument in favoarea initiativei sale, precizand ca “Romania este singura tara din lume care are pe stema de stat doi delfini, care reprezinta Dobrogea”.
Cernea a mai explicat ca animalele considerate cu o inteligenta asemanatoare cu a oamenilor sunt elefantii, cimpanzeii, delfinii si balenele si ca el pledeaza pentru delfini pentru ca aceste animale traiesc pe teritoriul Romaniei. Ca sa fie mai convingator, acesta a sustinut ca si-ar dori sa traiasca intr-o lume in care delfinii ar vota, adaugand ca este clar ca actuala majoritate nu ar mai castiga alegerile intr-un astfel de caz. “Glumim, lumea ar fi mai buna daca delfinii ar putea vota. Dar nu discutam despre asta, e doar o gluma”, a spus acesta.
Si Brianna Caradja a sustinut in fata senatorilor, la randul ei, necesitatea aprobarii acestui proiect. “In Marea Neagra exista populatii de delfini al caror numar a scazut dramatic intre anii “60 si anul 2000. O astfel de reglementare nu ar fi ridicola”, a spus aceasta, precizand ca in constiinta colectiva, delfinul este “animalul cel mai iubit”.
Ea a tinut sa precizeze ca legea aceasta nu va insemna ca Delfinariul din Constanta se va inchide si ca oamenii care sunt acolo isi vor pierde locul de munca, pentru ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *