Tariceanu, in plenul Senatului: Amenintarile proferate de Basescu la adresa lui Firea, inadmisibile

de Valentina Postelnicu Publicat la: 22.04.2014 17:41 Ultima actualizare: 22.04.2014 18:03

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut, marti, intr-o declaratie politica in plen, ca “amenintarile proferate” de presedintele Traian Basescu la adresa senatoarei Gabriela Firea sunt inadmisibile, el chemand mediul politic sa condamne “folosirea santajului”.

“Este de datoria mea, ca presedinte al Senatului Romaniei, sa apar cu toata fermitatea demnitatea si onoarea acestei institutii fundamentale a statului roman si a membrilor ei. Consider inadmisibile amenintarile proferate la adresa senatorului Gabriela Firea din partea presedintelui Traian Basescu. Indiferent cine este cel care ameninta si pe cine ameninta, o atare atitudine este inadmisibila intr-o societate civilizata”, a spus Tariceanu.
El a adaugat: “Pana si in lumea interlopa a-i spune public unei femei ca s-ar putea sa nu isi mai gaseasca sotul acasa intr-o zi este grav. A-i spune asta in lumea politica unui senator, care se bucura de increderea a mii de cetateni, este de neconceput, iar cand cel care rosteste astfel de amenintari este presedintele Romaniei, onoarea Romaniei insasi, ca stat de drept, este pusa in primejdie”.

Potrivit presedintelui Senatului, clasa politica si cetatenii trebuie sa opuna forta legii si a constiintei lor civice unei asemenea intolerabile comportari si a aratat ca, in loc sa isi corecteze “inadmisibila comportare, domnul Basescu a recidivat, numind “haita” pe cei care au luat atitudine fata de excesele sale verbale”.
“Toate acestea, insumate, devin cu atat mai grave in contextul unei anchete care risca sa puna in lumina grave incalcari ale legii”, a spus Tariceanu.
“Chem astazi mediul politic si opinia politica sa condamne fara sovaiala folosirea santajului si a amenintarilor in spatiul public, precum si subrezirea continua a statutului de drept, prin transformarea justitiei intr-o arma politica. Invit toate fortele politice democratice sa foloseasca instrumentele democratiei si sa izoleze fara ezitare pe toti cei care abuzeaza de acestea”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.
El a mai invitat societatea civila sa se alature partidelor politice intr-o dezbatere rationala, care sa clarifice o data pentru totdeauna care sunt indatoririle constitutionale si imperativele de discurs si de comportament pe care se bazeaza functia prezidentiala. “Sa alegem in cunostinta de cauza un presedinte care sa ne reprezinte cu cinste”, a mai adaugat presedintele Senatului.
Senatorul PSD Gabriela Firea a depus, miercuri, la Parchetul ICCJ, o plangere pe numele presedintelui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva presedintelui Traian Basescu, acesta fiind depus, joi, la Parchetul instantei supreme.
Senatoarea PSD Gabriela Firea a reactionat, luni, la afirmatiile presedintelui Traian Basescu la adresa ei, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest “act flagrant de intimidare a unui senator”.
Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, duminica seara, intr-o emisiune televizata, “un mesaj fara niciun echivoc” legat de activitatea ei in Comisia Calarasi.
“Astept cu interes reactiile institutiilor statului si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *