SERGIU CELIBIDACHE si muzica sa divina.

Google marcheaza joi, printr-un doodle, 100 de ani de la nasterea marelui dirijor Sergiu Celibidache. Nascut in 1912 in orasul Roman, Celibidache si i-a petrecut adolescenta la Iasi, unde a luat lectii de pian si compozitie, apoi se inscrie la cursurile de filosofie si matematica ale Universitatii din Bucuresti.
Citeste si FOTO Cele sapte MINUNI ale naturii din lume
La a varsta de 18 ani s-a produs ruptura de tatal sau, Demostene, un influent ofiter de cavalerie si prefect al regiunii, care prevazuse pentru fiul sau, inzestrat cu o inteligenta iesita din comun, o cariera politica. Insa Sergiu Celibidache vroia cu orice pret sa devina muzician. In cele din urma, Celibidache paraseste casa parinteasca pentru totdeauna, scrie fundatia-celibidache.com.
Citeste si FOTO Omagiu pentru Gaudi: Cele mai inedite constructii inspirate de natura
A studiat matematica, filozofia si muzica in Iasi, iar dupa despatirea de familia sa si-a continuat studiile la Bucuresti, castigandu-si existenta in calitate de pianist corepetitor la o scoala de dans.
Citeste si FOTO. Locurile mitice ale omenirii
Sergiu Celibidache este nevoit inca de tanar sa se intretina singur si pentru a-si castiga existenta in 1940 lucreaza, printre altele, ca pianist corepetitor al unui dansator, acompaniindu-l in turneele sale. El se dedica insa in continuare compozitiei propriilor lucrari, dar incepe si sa dirijeze; pentru inceput, corurile lucratorilor feroviari si ale controlorilor de tramvai. La acel moment, el se considera intai de toate compozito.
Citeste si FOTO 30 de sportivi sexy care vor participa la Olimpiada de Londra
Devine in 1945 dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, intrucat directorul acesteia, Wilhelm Furtwängler, fusese suspendat din functie, fiind suspectat de a fi colaborat cu regimul nazist. Pana in 1952, cand Furtwängler, reabilitat, redevine sef al orchestrei, Celibidache dirijeaza peste 400 concerte cu orchestra filarmonica din Berlin, impunandu-se ca personalitate muzicala de o exceptionala exigenta artistica, nu totdeauna comoda pentru componentii unei orchestre. Sufera o mare deziluzie cand acestia, in 1954, il aleg pe Herbert von Karajan dirijor pe viata, ca succesor al lui Furtwängler, potrivit Wikipedia.
Citeste si FOTOGRAFII fabuloase cu valuri
Pentru un timp, nu mai are o functie permanenta, fiind invitat cu regularitate la pupitrul unor renumite orchestre simfonice europene: Orchestra Radio din Stuttgart (Germania), Orchestra Nationala din Paris (Franta), Orchestra Simfonica Radio din Stockholm (Suedia). Intre 1960 si 1962 tine cursuri de perfectionare in arta dirijorala la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia), iar mai tarziu la Fontainebleau (Franta) si la München (Germania) pentru tineri dirijori selectionati cu multa severitate.
Citeste si Destin curmat de boala: Povestea lui Mihai Patrascu, unul din cei mai mari informaticieni romani din ultimul deceniu
In 1979 primeste functia de director muzical …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *