Sesizarea presedintelui privind legea SRR si SRTv, discutata miercuri de CCR.

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sesizarea presedintelui Traian Basescu privind modificarile aduse legii de functionare a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si Societatii Romane de Televiziune (SRTv) urmeaza sa fie discutata, miercuri, de judecatorii Curtii Constitutionale (CCR), informeaza Mediafax.
Presedintele Traian Basescu a sesizat CCR, in 26 februarie, cu privire la legea pentru modificarea Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea SRR si SRTV, ce prevede ca cele doua societati pot infiinta persoane juridice de drept privat, pot dobandi calitatea de asociat in cadrul unor asemenea entitati sau pot achizitiona actiunile/partile sociale ale unei societati comerciale existente, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultura.
Seful statului solicita Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea acestei legi, sustinand ca sunt incalcate dispozitiile art. 1 alin. (5) din Constitutie, avand in vedere ca dispozitiile legii sunt insuficient de precis formulate si nu nerespecta criteriile de claritate, precizie, previzibilitate si predictibilitate.
In forma sa actuala, Legea 41/1994 prevede, la art. 42, ca „finantarea necesara producerii si difuzarii emisiunilor radiofonice si de televiziune adresate strainatatii, precum si dezvoltarii acestei activitati se asigura din fondurile alocate de la bugetul de stat” si ca „sumele necesare se evidentiaza separat in bugetul fiecarei societati, pe baza programelor stabilite potrivit legii”.
Articolul 43 prevede ca SRR si SRTv „se pot asocia intre ele sau cu terti in vederea realizarii de activitati comune care prezinta interes pentru asociati, fara a se modifica prin aceasta statutul juridic al serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune”.
In legea trimisa la promulgare, in articolul 43 alineatul 1 indice 1 se prevede ca „in vederea extinderii/dezvoltarii activitatii specifice, in tara sau in strainatate, Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune pot infiinta, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultura ale Senatului si Camerei Deputatilor, persoane juridice de drept privat, cu sau fara scop lucrativ, pot dobandi calitatea de asociat in cadrul unor asemenea entitati sau, dupa caz, pot achizitiona actiunile/partile sociale ale unei societati comerciale existente, in conditiile legii”.
„In conformitate cu acest text legal, legiuitorul a prevazut urmatoarele modalitati la care poate recurge Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune, in vederea extinderii activitatii specifice acestor societati, in tara si in strainatate: a) infiintarea unei persoane juridice de drept privat (cu sau fara scop lucrativ), b) intrarea in cadrul unor asemenea persoane juridice de drept privat in calitate de asociat, c) achizitionarea unor actiuni sau parti sociale in cadrul unor societati comerciale existente”, arata, in sesizare, presedintele.
Seful statului considera ca „reglementarea adoptata de legiuitor nu este clara, neoferind conditii/criterii de eligibilitate si oportunitate”.
„In acest sens, observam ca ultimele doua modalitati concepute de legiuitor se suprapun, sub aspectul mecanismului …

spot_imgspot_img