Sfaturi pentru parinti: Ce sa faci cand copilul tau se poarta ca un bebelus

V-ati confruntat vreodata cu un usor regres al copilului vostru? In sensul ca dintr-o data isi suge degetul, merge de-a busilea sau vrea biberon, desi a depasit de mult acest stadiu? Daca da, atunci aceste sfaturi pentru parinti oferite de specialisti in psihologia copilului v-ar putea fi de folos.
?

Va puneti, desigur, intrebari de genul a”Are ceva?”, a”E bolnav?”. Ei bine, nu este nimic in neregula cu copilul. Probabil, in dezvoltarea memoriei lui, isi aminteste fragmente de cand era bebelus si cat de bine se simtea inconjurat de atentia si dragostea parintilor. O alta posibilitate este ca el sa se distreze, pur si simplu. Poate ca v-ati amuzat la un moment dat pe seama lui pentru faptul ca mergea de-a busilea, i-ati acordat mai multa atentie, v-ati jucat si a prins reteta.
Unii copii au acest regres atunci cand se petrece o schimbare in rutina lui. A aparut un frate sau o sora? Merge la cresa sau la gradinita pentru prima data? Planuiti sa va mutati? Aveti probleme/certuri/tensiuni in familie? Toate aceste aspecte ar putea perturba siguranta interioara a copilului. Si atunci, apeleaza la aceste gesturi pentru a se simti confortabil.
Daca raspunsul este DA la oricare din intrebarile de mai sus, atunci trebuie sa-i inlaturati nesiguranta prin acordarea de mai multa atentie, imbratisari, timp mai mult petrecut impreuna. Cand se va simti in deplina siguranta, atunci acest comportament va disparea.

De multe ori parintii uita ca cei mici sunt totusi niste copii. Faptul ca sunt mai isteti, mai comunicativi, mai perspicace ii determina pe parinti sa ridice copiilor prea sus stacheta. Sa aiba asteptari prea mari de la ei, iar prin comportamentul de bebelus copiii transmit din subconstientul lor mesajul ca nu sunt inca gata, nu sunt pregatiti pentru a fi a”responsabili” pentru ca de-acum sunt a”fetita mare” sau a”baiat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *