Shakespeare School: De ce e important sa invete copilul o limba straina

Daca vrei sa faci ceva cu adevarat util pentru copilul tau, vorbeste-i intr-o alta limba decat cea materna, si asta de la cea mai frageda varsta. Canta-i cantece de leagan in engleza sau in germana, maghiara. De altfel, intr-o familie in care bunicii ii vorbesc copilului doar in maghiara, mama ii vorbeste numai in romana, iar tatal in engleza, copilul stie toate cele trei limbi impecabil, nu le incurca intre ele si la 7 ani are un accent de invidiat in limba engleza, fiind cel mai bun din clasa lui. Vede desenele animate doar in engleza si canta melodii pe care le are salvate in lista lui de pe YouTube (favoritii lui sunt Aladin si Lion King).

Sunt exemple concrete care bat toate studiile oficiale ale oamenilor de stiinta. Studiile nu trebuie in nici un caz ignorate, dar parca tot mai mult ne incanta exemplul concret, vecinul sau prietena al carui copil a incercat o anumita metoda de invatare si care exceleaza in ceea ce face. Sau prietenii aflati la master/doctorat in Germania, Franta, Anglia sau Italia, doar pentru ca stiu cursiv limba tarii respective. Nu mai vorbim de prietena din copilarie, care are un job mai bine platit, doar pentru ca bunica ei a vorbit cu ea in germana toata copilaria si stie germana mai bine decat sefa ei.

Dar haideti sa vedem ce zic si cercetatorii, prin date concrete. Copiii au deprinderi naturale de a asimila o limba straina deoarece creierul unui nou nascut contine aproape toti neuronii pe care ii va folosi in intreaga viata. La 3 ani creierul unui copil este de doua ori mai activ decat cel al unui adult, iar principalul ajutor pe care il poti oferi copilului tau nu consta in nici un ban. Leagana-l! Imbratiseaza-l! Vorbeste-i! Arata-i afectiunea! Canta-i! Incurajeaza-l! Toate acestea valoreaza mai mult decat orice jucarie scumpa. Nivelul de inteligenta nu este dat de numarul de neuroni ci de numarul de conexiuni stabilite intre acestia. Inteligenta nu este mostenita, ci se dezvolta in primii ani de viata. Numarul de conexiuni interneuronale cunoaste cea mai rapida crestere pana la varsta de 11 ani. Realizarea lor tine cu precadere de calitatea si cantitatea stimulilor educationali receptionati. S-a dovedit ca in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *